Мінлива погода не дозволяє озимині ні відновити вегетацію, ні увійти в стан зимового спокою, − гідрометцентр

Мінлива погода не дозволяє озимині ні відновити вегетацію, ні увійти в стан зимового спокою, − гідрометцентр

У цьому році вегетаційні процеси на посівах озимих культур припинились у середині листопада з одночасним стійким переходом середньодобової температури повітря через +5° та через +3° у бік зниження. Проте до 11 грудня, рослини так і не увійшли в стан зимового спокою, який за кліматом відбувається у кінці листопада з переходом середньодобової температури повітря через 0° у бік зниження. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Коливання середньодобової температури повітря за цей період переважно від 4° тепла до 4° морозу свідчать про проходження загартування рослин та нестійкий його стан. А підвищення температури в окремі дні до значень вище +5° − навіть про спробу відновлення вегетації. Проте для активної вегетації та для зміни фазового розвитку, як і для формування кореневої системи, бракувало тепла. Тобто, за такої погоди рослини продовжують використовувати поживні речовини та стають більш вразливими, що може сказатися на озимині у разі безсніжної холодної погоди, − про це заявив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

За прогнозом синоптиків, до кінця другої декади грудня значних морозів не очікується. За умов тривалого дефіциту опадів, рясні дощі початку грудня були корисними для поповнення вологозапасів. Оскільки грунт був талий, вони сприяли збільшенню рівня зволоження ґрунту. Так, якщо на кінець жовтня добре зволоження ґрунту відмічалось до глибини 20−60 см, наразі до 50−100 см.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x