Які особливості оподаткування доходів фізичних осіб від продажу власної сільськогосподарської продукції

Які особливості оподаткування доходів фізичних осіб від продажу власної сільськогосподарської продукції

У головному управлінні ДФС у Черкаській області нагадали, за яких умов не оподатковується дохід фізичних осіб від продажу власної сільськогосподарської продукції.
Так, відповідно до п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення, зокрема:
– садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
– особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

Якщо розмір земельних ділянок фізичної особи перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.
Також варто пам’ятати, що підставою для не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках є наявність у такої фізичної особи довідки за формою №3-ДФ, копію якої він надає податковому агенту (покупцю такої продукції). Порядок видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок за формою №3-ДФ, затверджений чинним на сьогодні наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 №32.
Відповідно до п.3 Порядку №32, у Довідці зазначаються:
– порядковий номер, за яким довідку зареєстровано, та дата (число, місяць і рік) видачі;
– паспортні дані власника сільськогосподарської продукції (прізвище, ім’я та по батькові, серія і номер паспорта, ким і коли виданий),
– місце проживання (область, район, населений пункт, вулиця, будинок, корпус, квартира);
– реєстраційний номер облікової картки фізичної особи – платника податків власника сільськогосподарської продукції згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
– вид цільового призначення земельної ділянки;
– розмір земельної ділянки у гектарах;
– ініціали та прізвище голови або секретаря виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради;
– дата, до якої дійсна довідка.

Ще увага! – при зміні інформації у Довідці – про це слід повідомити і отримати нову Довідку
У разі зміни інформації, зазначеної у Довідці, власник сільськогосподарської продукції письмово інформує сільську, селищну, міську раду, яка протягом п’яти робочих днів видає йому нову Довідку з урахуванням відповідних змін. При цьому попередня довідка анулюється (п. 4 Порядку №32).
Оригінал довідки зберігається у власника сільськогосподарської продукції протягом строку позовної давності з дати закінчення дії такої довідки. Довідка видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.
Якщо при продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) фізична особа надає податковому агенту Довідку, оформлену з порушенням Порядку або не надає такої Довідки, то податковий агент, як особа на яку відповідно ст. 18 Податкового кодексу України покладено обов’язок з обчислення, утримання з доходів, повинен утримати з виплачуваного доходу податок на доходи фізичних осіб в розмірі – 18 відс. та військовий збір за ставкою – 1,5 відс.
Доходи виплачені фізичній особі за продаж власної сільськогосподарської продукції податковий агент відображає у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року №4 (форма 1ДФ) за ознакою «148».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x