Прокуратура Черкас зайнялась самобудами

Прокуратура Черкас зайнялась самобудами

Міська прокуратура оскаржує право власності на самочинно збудовані об’єкти нерухомості. Органи прокуратури постійно проводять моніторинг Єдиного державного реєстру судових рішень. Зокрема, прокуратура міста Черкаси вивчає, чи не порушують прав Черкаської міської ради як власника земельних ділянок рішення судів про визнання права власності на самочинно збудовані споруди.

Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі прокуратури міста Черкаси.

Всього протягом 2013–2014 років прокуратурою м. Черкаси в інтересах міськради подано дев’ять апеляційних скарг на судові рішення, якими визнано право власності на такі об’єкти нерухомості.
Насьогодні чотири з цих скарг вже розглянуті та задоволені.

Довідково: Відповідно до ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або без затвердженого проекту чи відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи, або з істотним порушенням будівельних норм і правил.
Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.
Договір оренди земельної ділянки, на якій розміщені самочинно збудовані споруди, не може розглядатися, як доказ відведення земельної ділянки під будівництво.
Частиною 4 ст. 376 ЦК України зазначено: якщо власник (користувач) земельної ділянки заперечує проти визнання права власності на нерухоме майно за особою, яка здійснила самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це порушує права інших осіб, майно підлягає знесенню особою, яка здійснила самочинне будівництво, або за її рахунок.
Тобто, діючим законом встановлена обов’язкова згода власника земельної ділянки при визнанні права власності на самочинне будівництво.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x