Які особливості оподаткування доходів фізичних осіб від продажу власної продукції тваринництва

У головному управлінні ДФС у Черкаській області нагадали, за яких умов не оподатковується дохід фізичних осіб від продажу власної продукції тваринництва.
Так, згідно із п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України при продажу власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2017 році – 160000 грн.). Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

За Довідником кодів товарів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТ ЗЕД) до груп власної продукції тваринництва 1 – 5, 15, 16 та 41 відносяться:
• Група 01. Живі тварини
• Група 02. М\’ясо та їстівні субпродукти
• Група 03. Риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні
• Група 04. Молоко та молочні продукти; яйця птиці; натуральний мед; їстівні продукти тваринного походження, в іншому місці не зазначені
• Група 05. Інші продукти тваринного походження, в іншому місці не зазначені
• Група 15. Жири та олії тваринного або рослинного походження; продукти їх розщеплення; готові харчові жири; воски тваринного або рослинного походження
• Група 16. Готові харчові продукти з м\’яса, риби або ракоподібних, молюсків або інших водяних безхребетних
• Група 41. Шкури необроблені (крім натурального та штучного хутра) і шкіра вичинена

Що робити платникові, який отримав від продажу власної продукції тваринництва цьогоріч більше 160 тис.грн.? –
У разі коли сума отриманого доходу перевищує 160000 грн., така фізична особа зобов’язана надати ДФС довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає лише дохід, що перевищує 160 000 грн.

Якщо немає довідки – як із податками?
Якщо платник взагалі не підтвердив самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав (та не має відповідної довідки), то такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах та оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс. та військовим збором (1,5 відс.).

Наостанок – про відображення доходів у розрахунку за формою 1ДФ
Згідно із Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4, доходи, отримані від продажу власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД відображаються у податковому розрахунку за формою 1ДФ під ознакою доходу «179».

Також читайте, за яких умов не оподатковується дохід фізичних осіб від продажу власної сільськогосподарської продукції http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/319919.html

Пропонуємо дізнатись більше про оподаткування доходів підприємців і громадян за 2017 рік на останньому цього року (підсумковому) семінарі головного управління ДФС у Черкаській області для ФОП і громадян на тему «Декларування доходів за 2017 рік». Семінар відбудеться 21 грудня 2017 року, наступного четверга у в актовій залі будівлі головного управління ДФС у Черкаській області (м. Черкаси, вул. Хрещатик, 235, другий поверх). Початок: 10-00. Питання для висвітлення спікерами можна надсилати на адресу help_payer@ukr.net

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x