Відповіді на 5 питань щодо справляння податку на нерухомість

«Чому враховується лише одна пільга з податку на майно, якщо в будинку, що оформлений на батька, фактично проживає вся родина – 5 осіб?»
У зв’язку із значною кількістю таких та подібних запитань головне управління ДФС у Черкаській області наводить п’ять актуальних питань – відповідей за темою з офіційного видання Державної фіскальної служби України «Вісник. Офіційно про податки», №41 за листопад ц.р.

1. Недобудова не є об’єктом оподаткування
Питання: Чи оподатковується податком на нерухомість недобудований житловий будинок як об\’єкт незавершеного будівництва?
Відповідь: Об’єктом оподаткування податком на нерухомість є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі його част¬ка (пп. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 Податково¬го кодексу України). Базою оподаткування є за¬гальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі його час¬ток (пп. 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 Кодексу).База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюю¬чим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності (пп. 266.3.2 п. 266.3 ст. 266 Кодексу). Вищенаведеною статтею не визначено, що об’єкти незавершеного будівництва належать до об’єктів оподаткування по¬датком на нерухомість. Отже, недобудований житловий будинок не оподатковується як об’єкт незавершеного будівництва.

2. Оподатковується загальна площа об’єкта нерухомості
Питання: Чи враховується при обчисленні податку для фізичної особи — власника житлового будинку площа нежитлових приміщень, яку згідно з документами про право власності включено до загальної площі такого об\’єкта нерухомості?
Відповідь: Об’єкти житлової нерухомості — це будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки (пп. 14.1.129 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України). Будівлі, віднесені до житлового фонду, поділяються на такі типи: житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах. Житловий будинок — це будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, установлених законом, іншими нормативно-правовими актами, і призначена для постійного у ній проживання. Житлові будинки поділяються на житлові будинки садибного типу та житлові будинки квартирного типу різної поверховості. Житловий будинок садибного типу – житловий будинок, розташований на окремій земельній ділянці, який складається із житлових та допоміжних (нежитлових) приміщень. Базою оподаткування податку на нерухомість є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. Порядок обчислення суми податку на не¬рухомість визначено п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України. За наявності у власності платника податку одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється виходячи з бази оподаткування, зменшеної відповідно до пп. «а» або пп. «б» пп. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 Податкового кодексу та відповідної ставки податку. Отже, за наявності у власності фізичної особи — платника податку житлового будинку податок обчислюється з огляду на загальну площу такого об\’єкта нерухомості незалежно від площі нежитлових приміщень такого будинку.

3. Право на пільгу має власник нерухомості незалежно від кількості зареєстрова¬них за адресою об’єкта осіб та осіб, що фактично там проживають
Питання: Чи надається пільга зі сплати податку у вигляді зменшення бази оподаткування для житлового будинку загальною площею 250 м2 для членів родини, які у ньому проживають, а саме: чоловіка, який є єдиним власником будинку, дружини, дитини та батьків дружини?
Відповідь: Підпунктом 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України визначено, що платниками податку (на нерухомість є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. Згідно з пп. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 Кодексу база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:
• для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 м2;
• для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 м2;
• для різних типів об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 м2.
Отже, пільгу зі сплати податку у вигляді зменшення бази оподаткування для житлового будинку отримує чоловік як власник такого об’єкта нерухомості незалежно від кількості зареєстрованих осіб як таких, що проживають за адресою такого об’єкта.

4. До житла, власник якого здійснює підприємницьку діяльність за місцем реєстрації, пільга не застосовується
Питання: Чи застосовується пільга зі сплати податку на нерухомість до квартири, що належить на праві власності фізичній особі, яка займається в ній підприємницькою діяльністю?
Відповідь: Згідно з п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України платники податків з метою проведення податкового контролю підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку). При цьому пільги з податку на нерухомість не застосовуються до об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності) (пп. 266.4.3 п. 266.4 ст. 266 Кодексу). Отже, якщо фізична особа — підприємець фактично здійснює свою діяльність за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) та є власником об’єкта житлової нерухомості, де здійснюється така діяльність, то при нарахуванні податку на нерухомість до такого об’єкта пільга не застосовується.

5. Право на проведення звірки даних
Питання: Як фізичній особі — власнику об\’єктів житлової нерухомості отримати інформацію про те, чи має вона право на пільгу?
Відповідь: Підпунктом 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України передбачено, що платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу (ДФС) за місцем проживання (реєстрації) для про¬ведення звірки даних щодо:
• об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;
• розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;
• права на користування пільгою зі сплати податку;
• розміру ставки податку;
• нарахованої суми податку.
Отже, фізична особа – власник об’єктів житлової нерухомості на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів про право власності на таку нерухомість, може звернутись з пись¬мовою заявою до ДФС за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних, в тому числі щодо права на користування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x