«Фотографія – це життя»: черкаський фотограф Олександр Рибалка провів творчу зустріч

Днями в обласній бібліотеці для юнацтва ім. В. Симоненка відбулася творча зустріч відомого фотографа Олександра Рибалки зі студентами Черкаського політехнічного технікуму. Говорили про історію виникнення фотографії, натхнення на творчість та «пригоди», які трапляються із митцем під час полювання за кадрами.

Олександр Рибалка за фахом викладач, кандидат юридичних наук, доцент. Проте фотографією захоплювався ще з дитинства, на більш професійний рівень вийшов понад 5 років тому, коли відвідав спеціальний тренінг, на якому вчили знімати кіно. Тоді митець і зрозумів, що ловити миттєвості – не просто захоплення, а поклик душі.

– Фотографія для мене – це життя, проте без натхнення не можу фотографувати. Буває тижнями не торкаюся фотоапарата, а як надихаюся – можу пройти півміста по льоду, аби виловити гарний і унікальнйи кадр, – розпочав розмову Олександр. – Тому, якщо маєте бажання займатися таким видом мистецтва, беріть фотоапарат до рук і ходіть по місту, фотографуйте, доки не будете задоволені результатом власної творчості. Наприклад, я, поки до чогось дійшов, відшліфовуючи свої вміння, «убив» не один фотоапарат.

Митець розповів, що фотографією захоплювався ще з дитинства, у школі займався у творчому гуртку. Там навчили правил фотографії, послуговуватися ще плівковими фотоапаратами та, відповідно, проявляти плівки.

– Однак найкращі та найдорожчі фотографії у світі, щоб ви розуміли, були зроблені поза правилами, тому не бійтеся експериментувати і шукати свій підхід до кадрів, – наголосив фотограф. – Проте закликаю вас не зациклюватися на комерції, адже, переконаний, що продукт душі коштує набагато більше, ніж продукт чистого розуму.

Фоторепортаж із заходу можна переглянути тут

Організувала зустріч завідувачка відділу мистецтв обласної бібліотеки для юнацтва ім. Василя Симоненка Марина Михайлівна Чеперис. Каже, за творчістю митця спостерігає давно у соціальних мережах.

– При нашому відділі існує клуб «Літературно-мистецька вітальня “У колі муз”». У межах цього проекту ми запрошуємо відомих художників, майстрів декоративно-прикладного мистецтва, фотографів. Тобто людей, які творять культуру нашого міста, – говорить Марина Михайлівна. – Цього разу вирішили запросити Олександра Рибалку, відомого фотографа, адже його фотографії про Черкаси – це захопливі картини, в яких автор фіксує незвичайні і непомітні в буденному погляді речі.

Цьогоріч «Літературно-мистецька вітальня “У колі муз”» провела вже близько 10 таких зустрічей для школярів та студентів нашого міста. На цей раз запросили студентів другокурсників із Черкаського політехнічного технікуму.

Юнаки протягом зустрічі мали змогу переглянути авторські світлини, поставити гостю запитання, а отримали безцінні поради і запрошення на фотовиставку соціального проекту «Самотні душі», який Олександр Рибалка втілив спільно із виданням «Нова Доба», що відбудеться 18 грудня, у понеділок, о 16-00 у Черкаському обласному художньому музеї.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x