В області навчали надавати психосоціальну допомогу постраждалим від конфлікту на сході

В області навчали надавати психосоціальну допомогу постраждалим від конфлікту на сході

У рамках проекту «Налагодження психосоціальної підтримки та забезпечення психічного здоров’я в Україні» сьогодні у Черкаському обласному контактному центрі відбувся тренінг «Перша психологічна допомога». Він орієнтований на фахівців, які працюють з особами, що постраждали від збройного конфлікту на Сході України. Про це \”Нова Доба\” дізналася в прес-службі ЧОДА.

Тренінг провела керівник Черкаського обласного контактного центру, радник з питань ВПО Мінсоцполітики в Черкаській області Лариса Ходаковська спільно з Управлінням ДСНСУ у Черкаській області.

Учасники заходу мали можливість ознайомитися з документом «Керівні принципи Міжвідомчого постійного Комітету ООН з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в умовах надзвичайної ситуації» та опанували комунікативні вправи, корисні в умовах надання першої психологічної допомоги. Вони також отримали в подарунок методичні посібники, розроблені за сприяння експертів Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, War Trauma Foundation і World Vision International.

Лариса Ходаковська, зокрема, наголосила: «Такі спільні проекти надзвичайно корисні. Адже, відколи триває збройний конфлікт на Сході, коло функцій фахівців, залучених до роботи з переселенцями та АТОвцями, дедалі розширюється. І, окрім всебічної консультативної і просвітницької роботи, юридичного супроводу, повсякчас доводиться надавати людям базову психологічну підтримку, орієнтовану в першу чергу на елементарну адаптацію в незвичних умовах життя».

У свою чергу керівник психологічної служби Управлінні ДСНСУ у Черкаській області, майор служби цивільного захисту Леся Коротяєва відзначила: «Фактично перша психологічна допомога — це те, що у своїй повсякденній роботі здійснює кожен із нас по відношенню до тих, хто поруч, — чи то близькі люди, чи зовсім незнайомі. Адже в різні періоди життя всі ми стикаємося з багатьма складними ситуаціями та викликами. Отже, важливо знати, як допомогти передусім собі самому, аби вміти потім допомагати іншим».

Під час психологічного тренінгу презентували настільну гру «Переселенська блуканина», розроблену програмою «Радник з питань ВПО» за підтримки міжнародних партнерів — канадської неурядової організації Stabilization Support Services.

— Ця гра корисна тим, що проблеми внутрішньо переміщених осіб наочно розкрито у дещо хаотичній послідовності їх вирішення, тобто так, як це реально є на практиці, — коментує Лариса Ходаковська. — Бо якщо з початком неоголошеної війни першочерговим завданням було організувати безпечний виїзд людей із окупованих міст, то наразі ця категорія громадян у ході отримання гарантованих прав і свобод стикається з цілою низкою проблем, які вирішити буває вкрай складно. За офіційною статистикою, в Україні нині налічується 1,7 мільйона ВПО. На Черкащині їх близько 13 тисяч осіб. І всі ці люди щодня, щохвилини потребують всебічної соціальної й гуманітарної підтримки. Тож над цим і продовжуємо плідно працювати, вдосконалюючи свої вміння та навички.

Водночас Леся Коротяєва акцентувала увагу на тому, що в захопливій ігровій формі вдаєтсья виробити дієвий конструктив на шляху вирішення проблем ВПО. Вона відзначила, що пізнавальна гра «Переселенська блуканина» гарно проілюстрована і дійсно покликана виробити методику, що дозволяла б набагато ефективніше вирішувати глобальні проблеми внутрішньо переміщених осіб на місцевому та національному рівнях. Проходячи етапи цієї гри, можна зрозуміти, як діяти в тій чи іншій ситуації, до чого бути готовим. Так у людини поступово формується стресо- і життєстійкість, вона отримує орієнтир на соціальну і трудову адаптацію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x