У Дубіївці відкрили меморіальну дошку до 100-річчя Української революції

У Дубіївці відкрили меморіальну дошку до 100-річчя Української революції

15 грудня голова районної ради Олексій Собко, заступник голови районної ради Сергій Степанюк, сільський голова села Дубіївка Олександр Кривошея, начальник відділу освіти райдержадміністрації Людмила Григорчук, професор Черкаського національного університету, голова обласної організації краєзнавців України, почесний краєзнавець Василь Мельниченко, директор Дубіївської загальноосвітньої школи I−III ступенів, громадськість села, учні школи взяли участь в урочистому відкритті меморіальної дошки, присвяченої створенню на території села Дубіївка первинного осередку культурно-освітньої організації «Просвіта». «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській райраді.
Із метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України, визначення історичного значення подій, пов’язаних із визвольною боротьбою початку XX століття та утвердженням української державності згідно з Указом Президента України 2017 рік проголошено Роком Української революції 1917−1921 років.

До присутніх звернувся голова районної ради Олексій Собко, який розповів що революція була явищем загальноукраїнським.
У всіх регіонах розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідеї політичної автономії та федерації до усвідомлення власної державної незалежності.
У 1917 році влада в Україні перейшла до демократичних сил, які об’єднались в Українській Центральній Раді на чолі з відомим державним діячем і вченим Михайлом Грушевським. Це дало великий поштовх виникненню культурно-освітніх товариств, об’єднанню всіх громадян Української народної Республіки для розповсюдження ідей визвольного руху.
Також до присутніх звернулися сільський голова Олександр Кривошея та професор Черкаського національного університету, голова обласної організації краєзнавців України, почесний краєзнавець Василь Мельниченко, який зазначив, що з самого початку всі просвітницькі організації носили громадський характер.

У Дубіївці відкрили меморіальну дошку до 100-річчя Української революції

У переважній більшості засновувалися осередки «Просвіти» вчителями, які енергійно взялися за патріотичну діяльність, помітно пробуджуючи національну свідомість у населення. В основному їх діяльність виливалась у проведення вистав для громадян, літературних вечорів, лекцій, організації національних хорів, а в деяких селах навіть оркестрів.
Обладнувалися хати-читальні, в яких знаходилися просвітницькі книгозбірні та передплачувалися українські газети. У жовтні 1917 року первинна організація «Просвіта» була створена і в селі Дубіївка, спочатку – шкільний гурток, а наступного року і драматичний.
Право відкрити меморіальну дошку, присвячену створенню на території с. Дубіївка первинного осередку культурно-освітньої організації «Просвіта» надано голові районної ради Олексію Собку та сільському голові села Дубіївка Олександру Кривошеї.
Після відкриття меморіальної дошки учасників заходу було запрошено до загальноосвітньої школи, де відбувся відкритий урок, присвячений 100-річчю Української революції 1917−1921 років, про яку розповів професор Черкаського національного університету, голова обласної організації краєзнавців України, почесний краєзнавець Василь Мельниченко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x