Чи отримають пенсію українці, які офіційно працевлаштовані за кордоном?

Чи отримають пенсію українці, які офіційно працевлаштовані за кордоном?

Як забезпечити трудовий стаж, якщо я працюю за кордоном з офіційним працевлаштуванням? Відповідь на це питання надав Олександр Супряга, заступник начальника головного управління ПФУ в Черкаській області під час прес-конференції, що відбулася у прес-центрі «Нової Доби».

«Особливості врахування стажу, отриманого за кордоном, залежать від наявності договорів про пенсійне забезпечення між Україною і державою, в якій українці працюють. На сьогодні питання пенсійного забезпечення в Україні регулюються міжнародними договорами (угодами), укладеними з 23 країнами», – зазначив Олександр Петрович.

Зазначені договори (угоди) розподіляються на два види:

– договори, що базуються на територіальному принципі, за якими витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає особа (укладені з країнами СНД, Угорщиною, Румунією);

– договори, що базуються на пропорційному принципі, за якими кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на її території.

За принципом пропорційності Україною укладені договори про соціальне забезпечення з Латвією, Естонією, Литвою, Болгарією, Словаччиною, Польщею, Іспанією, Португалією та Чехією.

Отже, в разі, якщо заявник працював в країні, з якою укладено договір за територіальним принципом, стаж, набутий за кордоном, буде врахований до загального українського стажу.

В разі, якщо трудова діяльність здійснювалася на території країни, з якою діє договір за принципом пропорційності, за цей стаж їй буде призначена іноземна пенсія. При цьому, періоди страхування, набуті за кордоном, можуть бути враховані при призначенні української пенсії лише як теоретичні періоди, для визначення права, коли особа не має мінімального страхового стажу (наприклад, для пенсії за віком потрібно 15 років до 01.01.2018).

Робота за кордоном не враховується при обчисленні пенсії, якщо між Україною та іноземною державою немає договору про соціальне страхування (наприклад: Греція, Італія, Сполучені Штати).

Також Олександр Супряга додав, що на сьогодні ведеться підготовча робота щодо укладання таких договорів з Німеччиною, Ізраїлем, Сербією та Чорногорією, а також перегляду договорів з Угорщиною, Румунією, Іспанією та Угоди про гарантії прав громадян – учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x