Вартість новорічного столу за рік зросла на 22 %

Вартість новорічного столу за рік зросла на 22 %

Щороку в грудні українці починають планувати свій бюджет на зимові свята, адже саме в ці дні очікується значна кількість витрат і на подарунки, і на смачні наїдки. Як правило, хоч на свята і хочеться якоїсь різноманітності, є певний список страв, які з року в рік традиційно залишаються на столах українців. Мало у кого Новий рік обходиться без таких салатів, як олів’є, оселедець під шубою, вінегрет тощо. Також у святковому меню зазвичай є холодець, різні страви з м’яса, соління, копченості, ковбаси, фрукти і алкоголь.
Традиційно на Новий рік черкащани збираються у колі рідних чи друзів. Та й меню складають заздалегідь, щоб не лише посмакувати можливо й екзотичними стравами, а й задобрити символ прийдешнього року. Цьогоріч, за словами експертів, на столі має бути якомога більше страв із м’яса, адже Собака полюбляє саме таку їжу. Отож, справжні господині закупи починають робити завчасно й слідкують за вигідними акціями та пропозиціями в супермаркетах.

Іван та Ольга Нечитайло цього року зустрічатимуть Новий 2018 рік у тісному родинному колі. На свята приїдуть син і донька із навчання в Києві та брат Івана з дружиною з Миколаєва.
− Ми майже щороку збираємося на Новий рік родиною, люблю це свято зустрічати з найближчими, − ділиться пані Ольга. − Ніколи не шкодуємо з чоловіком грошей на смачненьке й подарунки. Єдине, що ціни починають «кусатися» і вже, як торік, новорічна ніч не обійдеться близько у 2 000 гривень.
Закупляти продукти подружжя Нечитайлів починає наперед. Консервацію, алкоголь, продукти тривалого зберігання купують звчасно, а вже в передноворічні дні придбавають те, що швидко псується.
− Цього року традиційно на нашому столі буде салат «Олів’є», бутерброди з червоною ікрою, м’ясо по-французьки – це моя фірмова страва, − говорить Ольга Нечитайло. − Крім того, фрукти, цукерки, шампанське й інший алкоголь. Тож за підрахунками, витратимо лише на їжу близько 1 500 гривень.

У 2015 році накрити новорічний стіл на чотири персони українці могли за 816 гривень. Натомість у 2017 році доведеться викласти значно більше – 1 180 грн. Згідно з даними Держстатистики, найбільш вартісними стравами будуть бутерброди з червоною ікрою та алкоголь. Їхня ціна за три роки зросла з 88 грн до 170 грн та з 225 грн до 324 грн відповідно. Доведеться витратитися й любителям м’яса, холодцю та цукерок. Натомість найбюджетніший Новий рік – з оселедцем та мандаринами. За два роки їхня вартість майже не зросла. Оселедець подорожчав на 5 грн, а цитрусові фрукти – лише на 2 грн.
Найпростіші салати (2 кг) для компанії з 8 осіб обійдуться близько 200 грн. Так, для приготування олів\’є доведеться заплатити близько 100 грн. Оселедець під шубою в середньому коштуватиме понад 50 грн. Ціна на вінегрет теж демократична – близько 50 грн. Якщо готувати економ-варіант холодцю і додати в нього тільки свинячі ноги (35 грн за кілограм), то вартість страви буде понад 50 грн (желатин, приправи та овочі). Проте можна взяти інший рецепт, де пропонують готувати холодець із 2 кг курки (кілограм тушки курки зараз коштує близько 70 грн), 1 кг свинини (100 грн) і двох свинячих ніг, тоді страва обійдеться десь у 300 грн разом із овочами, желатином і т. д. Звичайні бутерброди обійдуться десь у 100 грн, а ціна на бутерброди з ікрою досягне понад 170 грн. Запечена курка обійдеться у 150 грн, (70 грн за кілограм), качка ж вартуватиме набагато дорожче, ціла тушка важить близько 3 кг, а вартість одного кілограма становить близько 130 грн. На свинячі відбивні знадобиться півкіло м’яса за 60 грн і супутні продукти для кляру: яйця, борошно і т.д. Ціни на алкоголь цьогоріч істотно зросли. Пляшка бюджетного напівсолодкого вина коштує близько 80 грн, приблизно стільки ж коштує і пляшка недорогого шампанського. Якісніші вино і шампанське обійдуться у 120 грн і дорожче.

Щоб заощадити, експерти радять закупити продукти тривалого зберігання − як то риба, м’ясо, алкоголь, консервація − заздалегідь. А також завітати на передноворічні ярмарки, де продукти від виробника можуть коштувати дещо дешевше, ніж у магазинах.

Олеся Зінченко, інфографіка з сайту «Слово і Діло»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x