Хром – для дітей, майбутніх мам і літніх людей

Хром – для дітей, майбутніх мам і літніх людей

Цей мікроелемент входить до складу нуклеїнових кислот і відповідає за засвоєння вуглеводів та відновлення клітин і тканин. Незначна загальна кількість цього мінералу розподілена майже між усіма тканинами і клітинами організму.

На засвоюваність хрому впливає безліч факторів – кількість вуглеводів, біологічний вік людини, наявність деяких сполук. Так, хром набагато гірше засвоюється при дефіциті заліза, високому вмісті глюкози і при старінні людського організму.
На жаль, використання органічних добрив, повсюдне забруднення грунту і води веде до зменшення вмісту хрому в продуктах харчування і до збільшення дефіциту хрому в людей. Сьогодні навіть раціональне і різноманітне харчування не гарантує достатнього надходження хрому з їжею.

Хром в організмі людини виконує безліч функцій:
– входить до складу РНК і ДНК та забезпечує їх стабільність і правильність передачі спадкової інформації клітинам організму;
– контролює рівень холестерину в крові. Зниження концентрації хрому сприяє накопиченню жирової тканини, відкладенню холестерину на стінках судин і погіршення роботи серцево-судинної системи;
– бере участь у регуляції рівня глюкози в крові;
– збільшує фізичну силу й активність;
– нейтралізує токсини і солі важких металів.

Найбільше хрому міститься у: дріжджах, печінці, м’ясі, яйцях, морепродуктах, овочах (редисці, томатах, капусті, кукурудзі), фруктах і ягодах (яблуках, винограді, сливах, чорниці, журавлині, обліписі, горобині). Якщо збільшується потреба хрому, рекомендується додавати в їжу пивні дріжджі, відвари меліси, шишок хмелю, гінкго білоба або препарати, що містять хром.
Нестача хрому сьогодні зустрічається не тільки у людей, які страждають від різних захворювань, але й у спортсменів, вагітних, годуючихгруддю і людей із зайвою вагою. Які ж чинники сприяють розвитку дефіциту хрому: недостатнє надходження речовини з їжею; порушення обміну речовин; надмірна втрата хрому через неправильне харчування; збільшення потреби в хромі (активний ріст дитини, періоди вагітності та годування груддю; старіння організму).
Симптоми нестачі хрому такі: відчуття втоми, головні болі; болі й судоми в ногах; порушення координації рухів; тремтіння в кінцівках; зміна ваги; зміна рівня глюкози в крові; порушення репродуктивної функції.

Тривала нестача хрому може стати причиною розвитку небезпечних для життя станів – захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету, онкологічних захворювань або порушення роботи нервової системи. У літньому віці зростає ризик розвитку злоякісних новоутворень, проблем із судинами і збільшення артеріального тиску.
Надлишок хрому в організмі людини зустрічається рідко, причиною такого стану може стати підвищення концентрації речовини в повітрі, зловживання препаратами і добавками, що містять хром або порушення обміну речовин. Занадто висока концентрація речовини викликає запальні захворювання слизових оболонок ротової порожнини і верхніх дихальних шляхів, алергічні захворювання шкіри – екземи або дерматити та токсичні ураження печінки та нирок. Характерними симптомами надлишку хрому вважаються хронічні шкірні захворювання, виразки слизової оболонки ротової порожнини і проблеми з травленням.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x