На Черкащині госпіталізували чоловіка з підозрою на ботулізм
У Черкаській міської інфекційній лікарні зафіксували випадок підозри на харчовий ботулізм у жителя Городища. Про це повідомили в пресслужбі Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.
За наявною інформацією, 16 березня потерпілий їв солоно-сушену рибу (плітка, окунь) з ікрою, власного виробництва. Наступного дня у чоловіка виникли характерні симптоми: біль у животі, нудота, блювота, загальна слабкість.
Після звернення до екстреної медичної допомоги чоловіка доправили до лікарні у Городищі, а 18 березня, з діагнозом гострий панкреатит і підозрою на ботулізм перевели до Черкаської міської інфекційної лікарні для подальшого лікування.
Що таке ботулізм? Це важке захворювання, спричинене ботулотоксином, що може потрапити в організм через вживання заражених продуктів, таких як в’ялена або солона риба, консерви.
Фахівці Держпродспоживслужби нагадують черкащанам про симптоми ботулізму: слабкість, головний біль, проблеми з зором, труднощі з ковтанням і мовленням, м’язова слабкість, порушення дихання.
Щоб уникнути ботулізму, варто дотримуватися таких правил:
1. Не вживати консерви домашнього приготування, особливо м’ясні, грибні та рибні, якщо вони мають підозрілий вигляд чи запах.
2. Не купувати в’ялену, солону та копчену рибу на стихійних ринках або в місцях без відповідного контролю.
3. Ретельно мити та стерилізувати продукти перед консервацією, дотримуватись технології приготування та зберігання.
4. Не вживати продукти із здутою упаковкою – це може свідчити про наявність анаеробних бактерій.
5. Зберігати продукти у належних умовах, дотримуючись температурного режиму.
При появі перших симптомів слід негайно звернутися за медичною допомогою.
Читайте «Нову Добу» та слідкуйте за нами:
Інстаграм
Телеграм
Вайбер
Фейсбук
Ще більше новин — на сайті.