Ще один випадок захворювання на кір зареєстровано на Черкащині

Ще один випадок захворювання на кір зареєстровано на Черкащині

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що за період з 02.12. по 27.12.2017 року в Золотоніському районі зареєстровано 8 випадків захворювання на кір, з них п\’ятеро дітей. При епідеміологічному розслідуванні випадків виявлено, що семеро хворих ромської національності, проти кору не щеплені. В осередках проведені відповідні протиепідемічні і профілактичні заходи.

Як повідомляють в Управлінні охорони здоров’я Черкаської ОДА, це тривожний сигнал, враховуючи той факт, що ця інфекційна хвороба легко передається, а сприйнятливість до неї становить більше, ніж 90 %. В Україні вже захворіли понад 2 тисячі осіб, з них 4 померло, в тому числі двоє дітей.

Спалахи кору вже зареєстровані в Івано-Франківській, Львівській, Одеській, Запорізькій та Київській областях. З метою протистояння небезпечній інфекції в області створено штаб з реагування на ситуацію проти кору.

Попередити виникнення і спалах кору можна тільки за допомогою вакцинації. Враховуючи стан охоплення щепленнями проти кору населення, штабом розроблено план заходів, згідно з яким виявлено найбільш вразливі контингенти. Це діти, які щеплені з порушенням Календаря щеплень або не мають жодного щеплення проти кору. На сьогодні в області підлягають вакцинації 18454 дитини.

Вакцини проти кору, паротиту і краснухи «Пріорикс» в області достатньо, забезпечення становить 113% від потреби. За 15 тижнів посиленої вакцинації проти кору вакциновано 15618 дітей, тобто, 84,6% від запланованих. Досягнути такого високого результату вдалося завдяки розумінню та співпраці медичних працівників та батьків. Проте, значна кількість сімей не усвідомлюють серйозності епідситуації з кору в Україні та відмовляються від щеплення дітей, чим наражають їх на небезпеку. Таких сімей в області налічується 2932, хоча на початку вересня їх було понад 3000. Основні причини відмов – релігійні мотиви, антивакцинальні настрої, міграція, неявка на щеплювальні пункти без оформлення відмов.

Медпрацівники нашого регіону докладають максимум зусиль, щоб попередити спалах, звести небезпеку захворювань на кір до мінімуму. І все ж рівень охоплення щепленнями не досяг рекомендованого Всесвітньої організацією охорони здоров’я показника. Враховуючи цей факт, а також нові випадки захворювань на кір, штаб МОЗ України прийняв рішення про необхідність продовження строків проведення додаткових заходів із імунізації проти кору серед дитячого населення.

Завідувач відділу імунопрофілактики КЗ «Черкаський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Шуляренко І.С.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x