Новорічний стіл

Новорічний стіл

Салат «Ялинка»
400 г грибів, 4 яйця, 200 г крабових паличок, 400 г курячого філе, 200 г консервованої кукурудзи, 1 пучок зелені, 100 г майонезу, 100 г сметани.
Гриби порізати, обсмажити на олії, яйця зварити і дрібно порізати. Курячу грудку зварити, охолодити, дрібно нарізати. Крабові палички порізати невеликими шматочками. Всі інгредієнти покласти в глибоку миску і перемішати. Додати консервовану кукурудзу і трохи подрібненої зелені, заправити сметаною та майонезом у пропорції 1:1, перемішати. Злегка утрамбувати великою ложкою, викласти на пласкій тарілці високий конус. Потім прикрасити зеленню кропу і петрушки. З моркви вирізати зірку і за допомогою зубочистки встановити на вершину. «Розвішати іграшки» – для цього підійде все їстівне, що є на кухні на ваш смак.

Салат «Дід Мороз»
0,5 скл. рису, 250 г крабових паличок, 4 яйця, 100 г консервованої кукурудзи, 300 г майонезу, 1 цибулина, кріп, перець-горошок.
Відварити рис, дати охолонути, викласти, формуючи тіло діда Мороза. Ріжемо дрібно цибулю і викладаємо на рис, промащуємо майонезом. Наступний шар – дрібно нарізаний кріп. Білки і жовтки відварених яєць натираємо на дрібній тертці, викладаємо шар, промащуємо майонезом (інші білки і трохи жовтка відкладаємо для оформлення). Наступний шар – консервована кукурудза. У крабових паличок частинки червоного кольору відокремлюємо від білого, червоний прибираємо для оформлення, білий ріжемо кружальцями і укладаємо наступний шар. Промащуємо майонезом. З червоної частини крабових паличок викладаємо шубу, шапку, носик, рукавички, пояс, ротик. З горошинок чорного перцю робимо очі, з тертого білка – поля шуби і шапки. З жовтка – бороду.

Салат «Зимова казка»
7 листків пекінської капусти, 2 мандарини, 150 г нежирної шинки, 50 г сиру, 50 г консервованої кукурудзи, 2 ст. л. сметани, 1 ст. л. майонезу, сіль і чорний мелений перець, зелень для оздоблення.
Шинку та капусту поріжте соломкою. Мандарини очистіть, кожну частинку поріжте на 2-3 частини. Додайте кукурудзу. Посоліть, поперчіть. Додайте сир, потертий на тертці з великими отворами, перемішайте. Для заправки змішайте сметану і майонез. Заправте салат заправкою і викладіть в салатниці або креманки. Прикрасьте зеленню.

Салат «Годинник»
200 г філе солоного оселедця, 400 г картоплі, 400 г буряку, 300 г моркви, 250 г солоних огірків, 250 г яблук, 3 ст. л. журавлини, 50 г цибулі, пучок зелені кропу і петрушки, 3 курячих яйця, 6 перепелиних яєць, 100 г твердого сиру, 300 г майонезу, 3 ст. л. оцту, 0,5 ч. л. цукру, сіль та спеції за смаком.
Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями. Додаємо до оцту цукор, заливаємо цією сумішшю цибулю і маринуємо 5 хв. Потім цибулю віджати. Філе оселедця порізати маленькими шматочками. Картоплю, буряк, моркву зварити, натерти на тертці. Одну морквину залишити. Яблука, варені яйця, сир також натираємо на крупній тертці. Солоні огірки наріжемо кубиками. Підготовлені продукти викладаємо шарами в наступній послідовності: оселедець, маринована цибуля, буряк, майонез, огірки, морква, майонез, яблука, сир, картопля, майонез і натерті яйця. Дрібно нарізаємо зелень. Перепелині яйця розрізати навпіл. Вирізати цифри з моркви. Салат прикрасити на свій смак.

Яйця, фаршировані оселедцем
5 яєць, 1 варений буряк, філе 1 оселедця, сік половини лимона, 2 ст. л. сметани, кілька гілочок зелені кропу, 1 ст. л. червоної ікри, сіль і чорний мелений перець.
Яйця відваріть, облийте холодною водою, очистіть, кожне розріжте навпіл. Жовтки вийміть і в окремій мисці добре розімніть виделкою. Буряк натріть на крупній тертці або поріжте дрібними кубиками. Покладіть в миску і залийте 1 л крутого окропу. У миску додайте білки і залиште на 1 год. Від філе оселедця відріжте 10 тонких смужок, залишок перемеліть на м’ясорубці, подрібніть. Перемішайте зі сметаною і жовтками. Додайте лимонний сік, порізаний кріп (залишіть трохи для оздоблення), посоліть, поперчіть і добре перемішайте. Поставте масу в холодильник. Білки вийміть з бурякової води, обсушіть і викладіть на тарілку. На кожну половинку викладіть фарш, прикрасьте ікрою, шматочком оселедця і кропом.

Картопляні оладки з оселедцем
Філе 1 оселедця, 1 цибулина, 1 яйце, 2 картоплини, сіль, перець, борошно чи сухарі для панірування.
Варену картоплю натерти, посолити, поперчити. Додати яйце, перемішати. Сформувати оладки, обваляти в борошні чи у сухарях та обсмажити до золотистого кольору. Філе оселедця нарізати, цибулю порізати кільцями. На кожен картопляний оладок покласти шматок оселедця, кільце цибулі та прикрасити зеленню.

Риба, запечена в лаваші
1 тріска, 2 помідора, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 3 вірменських лаваші, 100 г вершкового масла, 3 ст. л. олії, кілька гілочок зелені, сіль, перець, приправа для риби, червона паприка, хмелі-сунелі, гірчиця і бальзамічний оцет за смаком.
Рибу помийте, почистіть від луски, черевце надріжте, очистіть від нутрощів і добре промийте. Приготуйте маринад: змішайте оливкову олію з бальзамічним оцтом і гірчицею. Полийте рибу маринадом і натріть спеціями з усіх боків. У серединку викладіть нарізаний скибочками часник. Залиште на 20 хв. Розкладіть перший лист лаваша, змастіть його вершковим маслом кімнатної температури, викладіть рибу. У неї покладіть невеликі шматочки вершкового масла, нарізані півкільцями помідори, кільця цибулі, зелень. Загорніть в рулет, щоб не було щілин. Другий лист лаваша змастіть вершковим маслом і загорніть рибу. Третій лист також змастіть маслом, але перед тим як загортати, викладіть помідори і шматочки сиру. Верхівку лаваша змастіть вершковим маслом. Щільно загорніть рулет у фольгу, в 2-3 шари. Запікайте в розігрітій до 200° С духовці 50-60 хвилин.

Сирна закуска
200 г твердого сиру, 3 яйця, 2 зубчики часнику, 3 крабові палички, 50 г горіхів, 3 ст. л. майонезу.
Сир натираємо на дрібній тертці. Варені яйця поділяємо на жовток і білок. Білок натираємо на дрібній тертці до сиру. Сюди ж видавлюємо зубчик часнику, додаємо 2-3 ст. л. майонезу і добре перемішуємо. Жовток і крабові палички натираємо окремо на дрібній тертці. Із сирно-яєчної маси скачуємо кульки, в середину кожної кладемо шматочок горіха. Половину кульок обвалюємо в тертому жовтку. А другу – у крабових тертих паличках. Їх потрібно після обвалювання ще раз покатати в руках. Готову закуску викладаємо гіркою на тарілку, прикрашену листям салату.

Святковий печінковий торт
600 г печінки, 1 скл. молока, 1 скл. борошна, 2 яйця, 3-4 ст. л. олії, сіль. Для начинки: 2-3 морквини, 2 цибулини. Для змащування: 3-5 ст. л. майонезу, зубчик часнику.
Печінку прокрутити через м’ясорубку, вбити сюди курячі яйця, влити молоко, олію, посолити. Додати борошно, щоб довести до консистенції млинцевого тіста. Даємо постояти хвилин 20. Поки тісто настоюється, підготуємо начинку. Цибулю дрібно нарізати. Моркву натираємо на крупній тертці. Тепер – заправку. Беремо 3-5 ст. л. майонезу, видавлюємо туди зубчик часнику, розмішуємо. На сковорідці розігріти трошки олії. Викласти порізану цибулю і обсмажувати 2-3 хв. до прозорості. Потім додати моркву і обсмажувати разом до готовності овочів. В кінці підсолити начинку. Печінкові млинці смажимо точно так, як і звичайні. Перед першим млинцем сковорідку можна злегка змастити олією. Всі наступні смажимо на сухій сковороді. Збираємо торт: млинець, злегка промащуємо майонезом з часником, тонким шаром викладаємо обсмажену цибулю і моркву. Зверху ще один млинець і так далі. Зібраний торт ущільнюємо і вирівнюємо, прикрашаємо за власним бажанням. Верхній млинець промащуємо майонезом. По краях викладаємо обсмажену цибулю, моркву. Відправляємо торт в холодильник як мінімум на 3-4 години.

Ковбасні трубочки
400 г вареної ковбаси, 2 скл. ядер волоських горіхів, 100 г майонезу, 1 лимон, 1 баночка горошку або кукурудзи, 3 зубчики часнику.
Горіхи перемолоти на м’ясорубці, додати до них натертий на тертці часник і майонез, ретельно вимішати. Лимон розділити начетверо і порізати тонкими скибочками. На кружок ковбаси намастити шар горіхової маси, по центру смужкою викласти горох і 2-3 четвертушки лимона. Скрутити трубочкою і скріпити зубочисткою або шпажкою. Трубочки викласти пірамідкою на тарілку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x