Через Піренеї від Середземного моря аж до океану пройшло черкаське подружжя за 26 днів

Через Піренеї від Середземного моря аж до океану пройшло черкаське подружжя за 26 днів

Ісландія, Франція, Німеччина, Іспанія, Польща, Італія, Угорщина, Ізраїль, США… За останні п’ять років подружжя, Михайло Косяков та Анастасія Тарасова побувала багато де. Та однією з найяскравіших мандрівок став перехід через Піренеї, який вдалося здійснити за 26 днів, подолавши через гори 750 кілометрів. Кожен день – низка випробувань: погодою, відсутністю комфорту та навіть їжі, а ще перевірка на фізичну витривалість та силу характеру.

– Мабуть, не було й дня, коли в голові не зринала думка все покинути і повернутися додому. Та зараз, згадуючи ті часи, щасливі, що не зійшли зі шляху й пережили цю неймовірну пригоду, – зізнається Михайло. – Бо, попри все, воно було того варте.

Прожили в Данії 3,5 року, мріяли переїхати до Нової Зеландії

Бажання подорожувати, говорить Михайло, родом із дитинства:

– Малим жив у бабусі, а на стіні, прямісінько над ліжком, висіла карта світу. Обожнював розглядати її, вивчати, де знаходяться інші країни й інші світи.
У 2013 році Михайло з дружиною поїхали на стажування до Данії, де прожили три з половиною роки. Відтак, мали національну візу, що дозволяла подорожувати всією Європою. Й кожної відпустки обирали нову країну для мандрівки.

– У Данії дуже хороший рівень життя, а тому високі ціни на все. Тож провести вихідні чи відпустку, приміром, в Іспанії, було втричі дешевше, ніж у Данії, – пояснює Михайло.

За кордоном працювали в теплицях – вирощували квіти. В Україну повертатися не планували, але обставини склалися по-іншому – подружжю не продовжили візу. Після судового процесу, який тривав майже рік і не приніс позитивного результату, вирішили влаштовувати життя вдома, у Черкасах.

– Власне, лишитися назавжди в Данії ми теж ніколи не планували. Хотіли їхати далі, кінцева точка – Нова Зеландія: там чудова природа і непогані перспективи влаштуватися на хорошу роботу. Проте, поживши стільки років закордоном, зараз і не шкодуємо, що заїхати аж так далеко не вдалося. Адже попри всі намагання стати своїм, ти назавжди лишишся мігрантом, чужаком. І це дуже важко. До речі, всі знайомі та друзі, які також мали досвіди життя закордоном, дотримуються цієї ж думки, – відзначає Михайло. – Зараз живемо в Черкасах, я займаюся веб-дизайном, дружина – фотограф.

Від Середземного моря до Атлантичного океану

З усіх поїздок чи не найбільше вразила мандрівка на Фарерські острови (це група островів на півночі Атлантичного океану між Шотландією, Норвегією та Ісландією, автономний район Королівства Данії з 1948, населення – 49 тис. осіб – авт.).

– Неймовірна, фантастична природа, дикі місця, зовсім немає дерев. Тільки камені, мох, океан, річки, водоспади й нереальна атмосфера, – пригадує поїздку Михайло.

Коли ж подружжя повернулося до рідних Черкас, з подорожами вирішили не зав’язувати. Навпаки, одразу запланували щось грандіозне, навіть подумували про навколосвітню мандрівку. Потім розглядали Шлях Святого Якова (або Ель Каміно де Сантьяґо – знаменита паломницька дорога до могили апостола Якова в іспанському місті Сантьяґо-де-Компостела. Входить до числа пам’яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – авт.).

– Та цей маршрут надто популярний серед паломників і туристів. Нам же хотілося більше природи й менше цивілізації та людей, – говорить Михайло.
Тож, зваживши всі «за» і «проти», зупинилися на поході французькими Піренеями – від Середземного моря до Біскайської затоки в Атлантичному океані. Відстань близько 900 кілометрів. Згідно з офіційним путівником треба 52 дні для проходження маршруту.

– Ми ж були в дорозі 26 днів, подолавши 750 кілометрів та 34 500 метрів підйому, – розповідає Михайло. – Досвіду таких піших походів не було взагалі, не мали й спеціального екіпірування. Але надто цим не переймалися.

Швидко обрали й замовили рюкзаки, спальники, намет. Із продуктів придбали 11 пачок субліматів – їжі швидкого приготування, що складається зі сушених продуктів, які заливаються окропом. Також взяли по два кілограми кукурудзяних та гречаних пластівців.

– Дуже не закуповувалися, адже знали, що майже щодня на шляху траплятимуться населені пункти, тож без проблем у тамтешніх магазинах можна поповнити запаси, – відзначає Михайло. – До телефону закачали мапу з маршрутом – на цьому, власне, й усі основні приготування були закінчені.
Коли прибули до містечка, з якого починався шлях, у першу чергу сфотографувалися біля фрески, що знаменує початок дороги. Далі пройшли 200 метрів, зайшли до супермаркету, купили їжі й пішли в гори.

Ночували в гірських хатинах, купалися тільки в річках

У наметах Михайлові та Анастасії ночувати практично не довелося – рятували гірські хатини, які в Піренеях будують спеціально для мандрівників. Вони нічийні, зведені місцевими жителями, небайдужими людьми або ж якимись альпіністськими чи туристичними асоціаціями. У Європі це дуже поширена практика.

– Хатини траплялися різні: були дуже гарні, нещодавно збудовані з усім необхідним – пічками, дровами, сонячними батареями, зручними матрацами та теплими ковдрами; бували й занедбані, засипані снігом, напівзруйновані після зими, – розповідає Михайло. – Щодо душу, то купалися тільки в річках, на щастя, погода дозволяла – удень в середньому було п’ятнадцять-двадцять градусів, вночі – до нуля.

Попри, здавалося б ретельне вивчення маршруту, без пригод не обійшлося. На середині подорожі Настя й Михайло не помітили, що найближчі чотири дні їм не траплятиметься жоден із населених пунктів і, відповідно, не буде й магазинів з харчами.

– Тоді нас і врятували запаси, які взяли з України. На четвертий день, спустившись із гір, натрапила на ресторанчик, що тільки відкрився після зими. Нас зустріла гостинна власниця, розпитала, хто ми й куди прямуємо. Виявилося, що в цьому році першими йдемо через Піренеї, – говорить Михайло. – У тому ж закладі існує добра традиція – щороку фотографуватися з першими мандрівниками. Також нас нагодували смачним обідом, а в дорогу дали шоколаду, яблук та чаю.

Коли ж дісталися до магазину, після пережитого стресу, не бажаючи ще раз потрапити в таку ж халепу, Михайло і Настя накупили стільки їжі, що дещо довелося забрати з собою до України.

«Та дивна екскурсія до старовинного собору була схожою на якесь масонське дійство»

Під час подорожі, оминаючи непрохідну, засніжену гірську ділянку, подружжя змушене було зійти зі свого маршруту й на кілька днів стати на Шлях Святого Якова.

– Так потрапили до містечка Сен-Бертран. Того дня дощило, та, на щастя, нас люб’язно погодилася прийняти в себе одна місцева жителька – мадам Ушон: жіночка років дев’яноста, яка здає кімнати паломникам, – розповідає Михайло.

Сплативши по 15 євро з особи, мандрівники отримали затишну кімнату й смачну вечерю: близько двадцяти видів французьких сирів, йогурт, суп, вино… Там познайомилися ще з двома пілігримами – французом та італійцем.

– Після вечері мадам Ушон запропонувала провести екскурсію до кафедрального собору Нотр-Дам. На своїй машині вона підкинула усіх просто до храму, провела всередину через потаємні двері і показала всі куточки споруди, навіть ті, що були закритими для туристів. Для нас так і залишилось таємницею, ким саме була ця мадам Ушон. А от та дивна екскурсія була схожою на якесь масонське дійство.

Наступного дня, пройшовши кілька годин Шляхом, мандрівники зрозуміли, що треба повертатися назад у гори – надто цей шлях простий, залюднений, а тому – нецікавий. Зупинивши проїжджаючу машину, дісталися автобану, а звідти швидко потрапили назад у гори.

«Щасливі, що дійшли до кінця, подолали гори й перемогли самих себе»

Михайло відзначає, що, хоч середня висота гір не дуже велика (трохи більше 2 500 метрів), Піренеї мають лише кілька зручно розташованих перевалів. А тому вважаються одними з найважче прохідних гірських систем у світі.

– Увесь шлях – це глибокі й вузькі долини, постійно уверх-вниз, – говорить мандрівник.

Михайло зізнається, що спокуса просто махнути на все рукою і зійти з маршруту приходила мало не щодня. Адже це дуже велике психологічне й фізичне випробування.

– Хоча в повсякденному життя ми займалися спортом – їздили на велосипедах, відвідували тренажерний зал – та на ділі виявилися не готовими. Подумати не могли, що може бути аж так важко. Постійно ламало все тіло, ноги взагалі відмовляли, болів поперек, у дружини – плечі. Нам доводилося нести на собі рюкзаки з усією екіпіровкою – а це двадцять п’ять кілограмів кожен.

Та попри пережиті й подолані труднощі, свою мандрівку Михайло та Анастасія називають неймовірною пригодою.

– Щасливі, що не зійшли зі шляху, дійшли до кінця, подолали гори й перемогли самих себе. У майбутньому плануємо пройти через Піренеї ще раз – тільки вже високогірним маршрутом. А також мріємо про поїздку до Непалу, – відзначає Михайло. – А ще дуже хотіли б пройти маршрутом, що перетинає США від Мексики до Канади. І звісно, обійти всі Карпати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x