12 їдалень в освітніх закладах Умані порушували вимоги щодо організації харчування

24 Квітня 2025, 13:01
0

Спеціалісти Держпродспоживслужби здійснили моніторинги 12 закладів освіти Умані і перевірили організацію харчування та дотримання законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

На сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області відзвітували про порушення, виявлені в усіх цих закладах:

  • не ведуть у повному обсязі облік учнів, які харчуються, крім пільгових категорій;
  • не дотримуються погоджених чотиритижневих сезонних меню, протягом тривалого часу використовували зимове меню;
  • не виконують норми харчування в початкових школах для вікової категорії 6-11 років;
  • із порушеннями ведуть бракеражні журнали готових страв, обліку виконання норм харчування, журнал постачання харчових продуктів, меню-розклади.

У Держпродспоживслужбі зауважують, що у всіх закладах впроваджена система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), проте її виконують не в повному обсязі:

  • неналежний моніторинг у контрольно-критичних точках;
  • відсутні блок-схеми технологічних процесів організації харчування (кейтеринг);
  • порушують графіки доставки готових страв;
  • немає графіків видалення відходів, навчання персоналу, прибирання приміщень та обладнання;
  • не ведуть журнал підтвердження прибирання;
  • відсутні записи щодо контролю за шкідниками;
  • немає планів проведення ремонтних робіт.

У І кварталі 2025 року, за даними Уманського відділу Черкаської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби України, проведені 34 верифікації готових страв у закладах загальної середньої освіти Умані, 36 – по Уманському району та 160 гігієнічних змивів.

Проаналізовано 58 примірних 4-тижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти, з них погоджені 30.

Виявили також порушення гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, що розташовані в закладах освіти.

За результатами моніторингових відвідувань фахівці Держпродспоживслужби провели бесіди з персоналом, а керівникам закладів надали рекомендації.

Читайте «Нову Добу» та слідкуйте за нами:

Інстаграм 
Телеграм 
Вайбер 
Фейсбук 

Ще більше новин — на сайті.

guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x