На істотне потепління в області слід очікувати лише з 8 квітня

На істотне потепління в області слід очікувати лише з 8 квітня

Середньомісячна температура повітря на 6° перевищила норму, а в окремі дні денні температури підвищувалися до літніх значень +19–+21°, встановивши 4 температурні рекорди. Такий теплий березень спостерігався в області лише в 1990 році. Повідомляє прес-служба ОДА. Про це інформує начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Як і передбачалося, минулими вихідними на Черкащині істотно похолодало. Так, унаслідок впливу холодного антициклону із півночі вночі 29–30 березня спостерігалися заморозки в повітрі та на поверхні ґрунту інтенсивністю 4–8°. Максимальна швидкість вітру в ці дні досягала 15–18 м/с, що вважається небезпечним явищем погоди. Низька відносна вологість повітря (15-30 %), сильний вітер та контрасти денних і нічних температур сприяли більш інтенсивній витраті вологи з ґрунту, особливо з верхніх його шарів.

З північного заходу на територію України рухається холодне арктичне повітря і вже 1 квітня денна температура повітря знизиться до +4+9, в Черкасах та місцями по області спостерігатиметься невеликий дощ, вночі та вранці з мокрим снігом.

Упродовж 2-7 квітня збережеться прохолодна погода, при цьому випадіння дощу прогнозується 4 квітня. У цей період у нічні години можливі заморозки 0-5°, що є звичайним явищем для першої половини квітня. Проте, враховуючи відсутність масового цвітіння плодових дерев, сходів теплолюбних, такі заморозки не повинні завдати серйозної шкоди.

Варто зазначити, що до прямих способів боротьби із заморозками відносяться димління та дощування. Температура повітря при димлінні в середньому підвищується на 3-4°. Дощування здатне захистити рослини від заморозків інтенсивністю до мінус 5-7°. Проводять його не пізніше, ніж за добу до прогнозованого заморозку. На істотне потепління на Черкащині варто розраховувати з 8 квітня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x