Найяскравіші досягнення 2017 року

Найяскравіші досягнення 2017 року

Іноді здається, що наше життя перетворюється у наукову фантастику. Світ змінюється й розвивається швидше, ніж ми усвідомлюємо. А новини науки й техніки ніби взяті зі старих книг про майбутнє. Ось уже перший робот отримав громадянство, ви напевно ж чули про Софію?.. Тож читайте про найвизначніші досягнення минулого року, які точно змінять історію людства в майбутньому.

«Редакція» ембріона
Учені прагнуть домогтися усунення генів, які відповідальні за спадкові захворювання. Чи буде в недалекому майбутньому це доступно кожному і чи допоможе це збільшити тривалість життя? Поки невідомо, але генна інженерія активно розвивається.
27 липня 2017 року у Портленді, штат Орегон, у технології генного редагування зробили значний прорив. За допомогою CRISPR, ученим вдалося видалити у людського ембріона ген, який відповідає за серцеві захворювання.
Придатна для життя планета
Науковці, які співпрацюють із Європейською організацією астрономічних досліджень, знайшли найсприятливішу планету для позаземного життя. У населеній зоні тьмяної зірки за 40 світлових років від Землі виявили планету – LHS 1140b.
– Це найбільш захоплива екзопланета, яку я бачив за останнє десятиліття. Навряд чи ми могли сподіватися на кращу мету для виконання одного з найбільших квестів у науці – пошук доказів життя за межами Землі, – розповідає доктор Діттманн із Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, що в США.

Ембріон поза тілом матері
Учені з Філадельфії змогли вперше виростити живу істоту поза маткою. У лабораторії вдалося виростити ембріон ягняти у спеціальному інкубаторі. Надалі це відкриття дозволить рятувати недоношених дітей, які народилися занадто рано.
Хто на Марс?
Дослідження Марса і проектування космічних кораблів тривають. Космічне агентство NASA опублікувало новий ролик про Марс, де добре видно «живу» планету. На відео видно всю різноманітність незвичайного ландшафту: океан із вогняними хвилями, скелі, вершини скель, дюни, неземні хмари. За даними вчених, у реальності на поверхні Марса набагато холодніше, ніж вважали раніше.
Проте все ж Ілон Маск продовжує працювати над планом колонізації і презентував ідею майбутнього міста.

8-й континент
Усе ж ми ще дуже мало знаємо не тільки про космос, а й про нашу Землю. Наукова група геологів припустила, що Зеландія має всі необхідні ознаки для того, щоб уважати ці місця затопленим континентом. Зеландія – це величезний масив, майже повністю занурений у води Тихого океану.
Нова Зеландія – усього лише верхівка, яка перебуває над поверхнею. Вчені вважають, що Зеландія відкололася від Антарктиди між 130 і 85 мільйонами років тому і від Австралії 60–85 мільйонів років тому.
Машина часу – майже реальність
Хто мріяв потрапити в минуле або майбутнє? Бен Тіппета, фізик-теоретик і математик із Канади (Університет Британської Колумбії), теоретично довів можливість подорожей вперед у майбутнє і назад у минуле, за допомогою використання викривлення простору і часу Всесвіту.
Однак потрібно буде трохи почекати – побудувати таку машину не вийде без необхідних матеріалів, яких у нас поки що немає.

Багаторазові ракети стали реальністю
Сьогодні здається, що це було давно, а насправді перший запуск і посадка багаторазової ракети «Falcon» 9 компанії «SpaceX» відбувся лише наприкінці березня. І таким чином найдоступніша орбітальна ракетна система стала ще доступнішою – економія складає понад $18 мільйонів на кожен запуск.
Комп’ютер обіграв людину в го
Комп’ютер обіграв п’ять кращих професійних гравців світу в гру го. Особливість та відмінність цієї гри від, наприклад, гри в шахи, в тому, що в го майже неможливо перемогти, використовуючи метод глибокого прорахунку ходів партії, метод «грубої сили». Тож, комп’ютер вперше переміг у цій грі за допомогою «творчого підходу».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x