У Чорнобаї обговорили перспективи створення сімейних ферм та молочних кооперативів

У Чорнобаї обговорили перспективи створення сімейних ферм та молочних кооперативів

11 січня у приміщенні Чорнобаївської райдержадміністрації пройшла нарада із власниками домогосподарств, де утримується 3 і більше корів, щодо створення сімейних ферм, та заготовачами молока від населення щодо створення молочних кооперативів та молокоприймальних пунктів. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Чорнобаївської райдержадміністрації.

Із 1 липня 2018 року мають набути чинності зміни до ДСТУ, які прописані в Угоді про асоціацію з ЄС та стосуються сировини молока. Вони передбачають лише три сорти молока: екстра-клас, вищий і перший. Відтак молоко другого ґатунку, яке сьогодні переважно надходить від населення, переробники не зможуть закуповувати.

Для Чорнобаївського району це дуже актуально, адже в домогосподарствах району утримується понад 3 тис голів ВРХ, в тому числі 2 тис. корів. Найбільше дійне стадо утримується на території Крутьківської, Богодухівської, Мельниківської, Великоканівецької, Красенівської, Великобурімської, Мохнацької сільських рад, Чорнобаївської селищної ради. У зв’язку з тим, що ціна на молоко другого ґатунку недостатньо висока, населення скорочує поголів’я. У районі в домогосподарствах щоденно виробляється в середньому 20 тонн молока. На сьогодні для багатьох жителів району реалізація молока є основним джерелом доходу. Тож уже зараз потрібно думати над тим, як вирішити це питання.

В обговоренні взяли участь начальник відділу тваринництва управління АПК Черкаської ОДА Анатолій Чернецький, заступник директора станції біоресурсів Української академії аграрних наук Олексій Гончар, виконавчий директор ПП «Імперіал плюс» Олег Павленко, керуючий філії Чорнобаївського відділення «Ощадбанк» Володимир Хорошковський, сільські голови, власники тварин. Кожен запропонував свої варіанти. До обговорення активно долучилися і власники тварин та сільські голови, які активно ставили запитання, які їх цікавили.

– Варіантів виходу із цієї ситуації може бути кілька – це створення сімейних ферм (успішний приклад такої ферми є в селі Тимченки) чи обслуговуючих кооперативів (такі діють у багатьох областях, зокрема на Дніпропетровщині). Але ініціатива повинна виходити від власників тварин, від сільських голів. Ми зі свого боку готові цьому сприяти. В районі прийняті програми підтримки кооперативів та дрібних підприємців і під них будуть виділятися кошти. Тож усіх зацікавлених просимо звертатися. До речі, після семінару до нас уже звернулося двоє людей, які зацікавилися створенням сімейних ферм. І їм було надано усю необхідну інформацію, – підсумував голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x