Понад 600 черкащан захворіли на гостру кишкову інфекцію з початку року

16 Травня 2025, 18:03
0

Від початку року в Черкаській області зареєстрували більш як 600 випадки гострої кишкової інфекції. Найвищі показники захворюваності — в Уманському та Черкаському районах, інформують у Обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Моніторинг захворюваності на гострі кишкові інфекції фахівці Центру контролю та профілактики хвороб проводять щомісяця, а з активізацією сприятливих умов для розмноження збудників (цьогоріч — з 19 травня) — щотижня.

За 4 місяці 2025 року на Черкащині зареєстрували 603 випадки гострої кишкової інфекції. За аналогічний період 2024 року зафіксували 627 випадків).

Крім того, у травні зафіксували групове захворювання на гостру кишкову інфекцію в місті Тальне Звенигородського району. Сьогодні фахівці Центру продовжують епідеміологічне розслідування з необхідними лабораторно-інструментальними досліджень та обстежень. В осередках захворювань проведено заключну дезінфекцію, здійснюється комплекс інших протиепідемічних заходів.

Що таке гострі кишкові інфекції?

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, що активізуються влітку через сприятливі умови для розмноження збудників. Вони можуть спричинити серйозні ускладнення, особливо у дітей, вагітних, осіб похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Це захворювання, викликані мікроорганізмами, що потрапили до кишківника людини. Збудниками хвороби є бактерії, віруси, найпростіші мікроорганізми чи грибки.

Кишкові інфекційні захворювання схожі між собою клінічними проявами; етіологія та епідеміологія різні. До ГКІ належать: сальмонельоз, дизентерія, ротавірусна інфекція, ешерихіоз, харчові токсикоінфекції та інші.

Як відбувається зараження: джерело та основні шляхи

Джерело зараження – хвора людина, тварина, предмети повсякденного побуту та навколишнього оточення, продукти, вода. Патогенні мікроорганізми переносяться комахами (мухами, тарганами), сільськогосподарськими тваринами, птахами або гризунами. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій воді, сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Тяжко протікає захворювання у дітей: організм швидко зневоднюється і має слабкий імунітет. Небезпечні кишкові інфекції під час вагітності: зневоднення та інтоксикація організму жінки ведуть до викидня або провокують кисневе голодування плода.

Основними шляхами зараження є вживання немитих овочів, фруктів, недостатньо термічно оброблених м’ясних, рибних чи молочних продуктів, недотримання особистої гігієни (немиті руки), контакт із хворими людьми, вживання води з несанкціонованих джерел.

Основні симптоми ГКІ:

  • нудота, блювання;
  • діарея (часто багаторазова);
  • біль у животі, здуття;
  • загальна слабкість, головний біль;
  • підвищення температури тіла.

Щоб зберегти здоров’я собі та своїм близьким, дотримуйтеся простих правил профілактики:

завжди мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету, після контакту з тваринами;

  • купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах;
  • ретельно мийте овочі та фрукти перед споживанням;
  • зберігайте продукти в холодильнику, особливо у спекотну погоду;
  • не купуйте їжу та напої у місцях стихійної торгівлі;
  • не вживайте воду з колодязів, джерел чи річок без попереднього кип’ятіння;
  • для дітей – використовуйте лише кип’ячену або бутильовану воду;
  • вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.

За появи перших симптомів фахівці наполягають не займатися самолікуванням, а звертатися до свого сімейного лікаря або до найближчого медичного закладу.

Читайте «Нову Добу» в соцмережах:

Інстаграм 
Телеграм 
Фейсбук 

Ще більше новин — на сайті.

guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x