«Аеропорт:242 дні пекла»: черкаські музейники організували акцію вшанування «кіборгів»

«Аеропорт:242 дні пекла»: черкаські музейники організували акцію вшанування «кіборгів»

Сьогодні у Черкаському обласному краєзнавчому музеї відбулася пам’ятна акція, приурочена заходам вшанування захисників Донецького аеропорту. Відтак, у стінах виставкової зали, присвяченої антитерористичній операції в Україні, зібралися «кіборги», АТОвці, волонтери й рідні тих, чиє життя зупинилося від ворожого втручання на українську землю, інформує власний кореспондент.

Ідея організувати такий пам’ятний захід виникла у колишньої працівниці музею, чий син – Панченко Олексій – загинув, боронячи терени України в Донецькому аеропорту. Дату обрали не випадково, адже саме 19-20 січня по всій Україні відбуваються подібні пам’ятні заходи.

– Важко… важко… важко… щоденно нести такий тягар у своїй душі, шукаючи відповіді на питання, на які наврядчи це вже хто відповість, – розпочав захід батько загиблого «кіборга» Анатолій Панченко. – Рідним не потрібно нічого з того, що нині пропонує держава: ні гроші, ні землі. Дитину цим не повернути, а ходіння провладними кабінетами лише принижує… Ця війна не відрізняється нічим від Першої чи Другої світової війн. Ті ж втрати, жертви й та сама пролита кров.

Щирі обійми побратимів, сльози на очах та спогади про страшні часи, які й досі ніяк не покинуть Україну. Хвилиною мовчання вшанували тих, хто несе свою варту вже на небі, словами подяки – присутніх у залі, прикрашеному деражавними прапорами та експонатами безпосередньо із зони бойових дій.

– Від самого початку російсько-української війни ми почали збирати експонати й поповнювати виставку: і самі зверталися до волонтерів, і нам безпосередньо допомагали люди, що там перебували, чи рідні тих, кого ця війна забрала. Є тут речі й «кіборгів» з Донецького аеропорту, тому символічно акцію вирішили провести саме тут, – говорить заступниця директора з наукової роботи Тетяна Григоренко.

Директор ЧОКМ Ірина Собко зауважує, що до підготови пам’ятної акції долучилися усі працівники музею.
– Ми тривалий час збирали інформацію, зверталися до родин загиблих, водночас запросили учасників бойових дій, зокрема і оборонців Донецького аеропорту для того, щоб вшанувати пам’ять полеглих і підтримати тих, хто вижив, – розповідає Ірина Собко. – Всі учасники охоче відгукнулися, приїхали на акцію не лише черкащани, а й з різних куточків України.

Так, у стінах музею лунали прізвища загиблих у Донецькому аеропорту черкащан, згадували побратимів, спілкувалися між собою службовці різних військових бригад, дякували волонтерам і військовим за мужність та героїзм, а також молилися, аби збройний конфлікт, який і до нині залишає рани на українській землі й відбирає її синів, завершився.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x