На Черкащині літнього чоловіка госпіталізували через ботулізм 

27 Травня 2025, 16:02
0

Житель села Бубнівська Слобідка Золотоніського району вживав в’ялено-сушену рибу, виготовлену в домашніх умовах, і захворів на ботулізм. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Симптоми отруєння у хворого з’явилися вже наступного дня після споживання зараженого продукту: виникло блювання, турбувала загальна слабкість, порушення зору, біль у животі, діарея, порушення ковтання.

23 травня у важкому стані з діагнозом «Харчова токсикоінфекція. Ботулізм» швидка медична допомога доправила потерпілого до Золотоніської багатопрофільної лікарні. Того ж дня хворому ввели протиботулінічний гептавалентний антитоксин. Наразі пацієнт перебуває на лікуванні, епідрозслідування триває.

Фахівці Центру контролю і профілактики хвороб нагадують: ботулізм – це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин. Збудник Clostridium botulinum небезпечний тим, що потрапляючи до харчового продукту, не змінює його колір, смак та запах.

Перші симптоми ботулізму можуть виникати уже в першу добу після вживання підозрілого продукту:

  • порушення близького зору, двоїння перед очима, важкість читання;
  • першіння в горлі, сухіть у роті,
  • в’ялість, ураження м’язів кінцівок та шиї,
  • кишкові прояви – спочатку послаблення випорожнень, а потім (у зв’язку з парезом кишківника) – закреп.

Рекомендації фахівців ЦКПХ щодо профілактики ботулізму:

  1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
  3. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, зокрема виготовленої у домашніх умовах.
  4. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  6. Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°С руйнується за 5–25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°С — у перші хвилини.

За найменшої підозри на ботулізм варто негайно звернутися до лікаря.

Лікують ботулізм лише протиботулінічною сироваткою. Вона – єдиний ефективний засіб специфічного лікування, без якого шанси вилікуватися дуже низькі. Тож своєчасно надана терапевтична допомога хворому на ботулізм дозволяє розраховувати на сприятливий результат. Особливо в тих випадках, коли вона була заснована на комплексі заходів. Що раніше звернетесь до лікувально-профілактичного закладу, то раніше буде поставлений діагноз і проведене специфічне лікування.

Читайте «Нову Добу» в соцмережах:

Інстаграм 
Телеграм 
Фейсбук 

Ще більше новин — на сайті.

guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x