У Чорнобаї обговорили питання збереження довкілля та природокористування

У Чорнобаї обговорили питання збереження довкілля та природокористування

16 січня у приміщенні Чорнобаївської РДА пройшла нарада із сільськими головами та землевпорядниками селищної та сільських рад щодо питань охорони навколишнього середовища. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Чорнобаївської РДА.

Під час семінару, на який були запрошені фахівці з обласних управлінь водного господарства та екології, селищний та сільські голови району, землевпорядники, орендарі земельних ділянок, які перебувають під водними об’єктами, обговорили проведення природоохоронних заходів у 2018 році. Зокрема, піднімалися питання про паспортизацію водних об’єктів, про отримання дозволів на спецкористування водними ресурсами, про отримання дозволів на викиди забруднюючих речовин усіма об’єктами господарювання відповідно до чинного законодавства, упорядкування лісозахисних насаджень, видалення багаторічних насаджень, про контроль сільськими радами за використанням земель та використання коштів на природоохоронні заходи тощо.

– Питання охорони навколишнього середовища на сьогодні стоїть дуже гостро. В Україні щороку зменшується площа зелених насаджень, забруднюється повітря, водойми та ґрунти. Ми прийняли стратегію розвитку Чорнобаївського району до 2020 року, і одним із пріоритетів його розвитку є саме екологічна безпека та збереження довкілля. Тому й виникла потреба у проведенні такого семінару. Нам необхідно обговорити заходи, які ми будемо проводити у 2018 році, – зазначив голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда.

Як зазначив Сергій Миколайович, основною проблемою використання водних ресурсів району на сьогодні є відсутність паспортів та договорів їх оренди. Із 11 орендарів, які використовують 16 водних об’єктів, усі відповідні документи має тільки ПСП «Веселий Хутір». Через це місцеві бюджети недоотримують кошти від оренди.

Спеціаліст Лівобережного міжрайонного управління водного господарства Ірина Надточій розповіла про законодавство, яке регулює відносини у цій сфері, про умови оренди водних об’єктів. Фахівець наголосила, що зацікавленими у тому, аби виготовлялися паспорти водних об’єктів, мають бути насамперед сільські голови. Адже тоді вони зможуть отримувати орендну платну не тільки за землю, яка перебуває під водним об’єктом, а і за оренду самого водного плеса. Однак механізмів, які б змусили орендарів, у яких на сьогодні вже діють довготривалі договори оренди, виготовити необхідні документи, немає. Водночас присутні на нараді орендарі говорили про те, що для людей, які не мають зиску із використання ставків чи озер, виготовлення паспорта може стати додатковою проблемою і призвести до припинення договору на оренду. Тож водний об’єкт залишиться бездоглядним.

Спеціаліст обласного управління водних ресурсів Дмитро Довгенко розповів, що в Чорнобаївському районі нині обліковується 59 водних об’єктів загальною площею 533,15 га. Із них у межах населених пунктів – 14, за межами – 55. За розрахунками спеціалістів управління, середня вартість 1 га плеса у районі за межами населеного пункту становить 450 грн за рік, та в межах населених пунктів – 300 грн за рік. Тож, якби усі водні об’єкти району мали паспорти та були віддані в оренду, місцеві ради району отримували б 201 тис. грн оренди щорічно.

Спеціаліст Державної екологічної інспекції в Черкаській Сергій Талан звернув увагу на проблему використання в районі лісозахисних смуг, а начальник відділу атмосферного повітря, поводження з відходами, природоохоронних програм та моніторингу управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Олена Рясик – на паспортизацію сміттєзвалищ, сортування сміття та видачу дозволів на викиди забруднюючих речовин у повітря. Начальник відділу Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області у Чорнобаївському районі Юрій Петренко зупинився на методах контролю сільськими радами за використанням земель, а начальник Управління агропромислового розвитку Чорнобаївської райдержадміністрації Алла Бука – на використанні селищною та сільськими радами коштів на природоохоронні заходи тощо.

На завершення зустрічі голова РДА Сергій Джоболда подякував фахівцям за вичерпні виступи, а сільських голів та землевпорядників закликав активно використовувати отримані під час семінару знання на практиці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x