Їли печінковий торт: повідомили деталі спалаху гострої кишкової інфекції у Тальному
Епідеміологічне розслідування спалаху гострої кишкової інфекції у Тальному завершене. Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб з’ясував, що занедужання 7 людей пов’язане із вживанням страв, виготовлених у тальнівському кафе «Люкс».
Нагадаємо, інцидент стався на початку травня. Тоді до Тальнівської багатопрофільної лікарні доправили 7 осіб із попереднім діагнозом «гострий гастроентероколіт». Усі захворілі – дорослі, у стані середньої важкості.
За результатами епідрозслідування, потерпілі захворіли після вживання печінкового торту, забрудненого Salmonella Enteritidis v. Jena.
У закладі харчування фахівці Черкаського центру контролю та профілактики хвороб здійснили заключну дезінфекцію і лабораторний контроль якості.
Завдяки протиепідемічним заходам спалах оперативно локалізували та ліквідували.
Фахівці ЦКПХ нагадують: сальмонельоз – це інфекційне захворювання, що характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму.
Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії:
- підтримуйте чистоту – мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, перед вживанням їжі, після проведення особистих гігієнічних заходів, після відвідування туалету та інших місць;
- мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- використовуйте окремий кухонний інвентар для обробки м’ясної, рибної сировини та готових страв;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
- не використовуйте в їжу м’ясо хворих тварин та птиці, не купуйте його на стихійних ринках;
- не використовуйте в їжу або для виготовлення майонезу яйця водоплавної птиці;
- забезпечуйте достатню термічну обробку м’яса та риби, кип’ятіть молоко, куплене на ринку;
- не зберігайте їжу за кімнатної температури.
Читайте «Нову Добу» в соцмережах:
Ще більше новин — на сайті.