Водопостачання міста повністю відновлено

Водопостачання міста повністю відновлено

У цьому запевнив сьогодні на прес-конференції директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко. А також акцентував, що нині для містян немає жодних причин для хвилювань. Оскільки роботу Дніпровської водоочисної станції повністю відновлено і всі системи із забезпечення водопостачання та водовідведення для населення працюють на повну потужність. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

За його словами, за понад сорок років експлуатації Дніпровської водоочисної станції така аварійна ситуація з припиненням подачі електроенергії і фактичною зупинкою усього виробничого циклу сталась вперше. Проте всі служби спрацювали максимально професійно, оперативно та злагоджено, не допустивши потрапляння повітря у мережі та повного гальмування насосів.

Адже впродовж 18−19 січня, коли два дня поспіль внаслідок пошкоджень відразу двох ліній електромереж високої напруги, Дніпровська водоочисна станція опинилась без електропостачання, протримати робочий стан насосів дали міські резерви води. Це – понад 40 тисяч кубометрів, які підтримували тиск та циркулювали мережах під час вимушеної зупинки станції, аби запобігти розгерметизації системи та гідроударам.

Директор КП «Черкасиводоканал» зауважує, що нинішня аварія змушує все проаналізувати та зробити висновки, аби уникнути подібного в подальшому.

Щодо стану повітряних ліній, які живлять Дніпровську водоочисну станцію, Сергій Володимирович зауважив, що ще при проектуванні їх спеціально зробили дві. Тобто – аби під час пошкоджень якоїсь з них, інша – взяла на себе усе навантаження з подачі електроенергії.

– Цей випадок унікальний, оскільки через налипання мокрого снігу та падіння дерев були пошкодженні відразу дві електромережі. Ускладнювалось все важкими погодними умовами, рясними опадами та умовами, в яких доводилось працювати ремонтним бригадам. У цій ситуації відновлення водопостачання у Черкасах повністю залежало від роботи енергетиків і я щиро вдячний всім, хто долучився до цієї роботи, – наголосив Сергій Овчаренко.

Зі свого боку, зауважує, на сьогодні Дніпровська водоочисна станція не має реальної альтернативи існуючим електромережам. Оскільки в Україні відсутні надпотужні генератори, які в змозі живити всю станцію напругою, на період відсутності світла.

Тоді як убезпечити в подальшому виникнення таких ситуацій, на думку керівника КП «Черкасиводоканал», дасть змогу виконання правил утримання повітряних ліній. А саме: видалення і обрізка дерев, розташованих поблизу. З розрахунку – аби навіть при падінні найвище з них не зачепило електромережу.

Оскільки за майже пів століття, відколи зводились електромережі та будувалась станція, дерева виросли, досягши подекуди 30 метрів. Тож, звісно, за умов тривалих опадів, зокрема, мокрого снігу, випадки падіння таких дерев не рідкість. Найслабші з них – не витримали нинішніх снігопадів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x