Олександр Черненко: «Президентські вибори мають винятковий шанс»

Старі методи фальсифікацій навряд чи спрацюють в нинішніх умовах: люди хочуть повного перезавантаження влади й не піддадуться на примітивний підкуп чи адміністративний тиск. Таку думку висловив вчора на зустрічі з журналістами в прес-центрі «Нової Доби» Олександр Черненко, голова Комітету виборців України.

Повідомляє кореспондент «Нової Доби».

Основною особливістю нинішньої виборчої кампанії Олександр Черненко вважає її динамічність:
– Не вперше ми стикаємося в Україні з позачерговими виборами, проте ця кампанія відрізняється своїми стислими термінами: вона дуже коротка, а тому дуже динамічна, говорить Олександр Миколайович. – Україна стикається з надзавданням: ми маємо за будь-яку ціну провести максимально чесні і прозорі вибори у надскладній зовнішньополітичній та економічній ситуації. При цьому ні в кого: ні в самих українців, ні в наших друзів та недругів за кордоном держави не повинно виникнути щонайменшого сумніву в легітимності цих виборів. Зрив виборів матиме без перебільшення катастрофічні наслідки для України.

Водночас пан Черненко підкреслив, що для хвилювань з цього приводу наразі немає жодних підстав: Звісно, стислі терміни накладають свій відбиток, проте Центральна виборча комісія працює в штатному режимі, усі охочі подали свої кандидатури, зараз продовжується процес реєстрації кандидатів в ЦВК.

Станом на 1 квітня ЦВК зареєструвала 21 кандидата.
– Це більше, ніж прогнозували ми, комітет виборців, і сама ЦВК, яка проводила розрахунок кошторису виборчої кампанії, виходячи з 20 кандидатів, – продовжив Олександр Миколайович. – Ми очікували певну кількість технічних кандидатів, але що їх буде так багато – не розраховували. Думаємо, що тепер кандидатів в Президенти набереться до 30 осіб, оскільки процес реєстрації ще триває.

Найбільше, що хвилює КВУ на цей час – члени виборчих комісій, дільничних і окружних, які були помічені в різного роду порушеннях, зловживаннях, фальсифікаціях або злочинній бездіяльності, які могли вплинути на результати виборів.
– Ми не можемо заборонити цим людям знову бути членами виборчих комісій, але ми можемо вплинути на громадську думку, й зокрема, на самих кандидатів. Ми складемо список таких осіб, уже цієї п’ятниці він буде оприлюднений на сайті КВУ. Ці прізвища ми покажемо кандидатам з тим, щоб вони замислилися над питанням: якщо вони подають цих людей як своїх представників у виборчій комісії, то відповідальність щодо їхньої добросовісності ви, принаймні частково, берете на себе. Чесні вибори можуть зробити тільки чесні комісії, підкреслив пан Черненко.

Члени КВУ, зокрема, й очільник Черкаської обласної організації Максим Михлик, пропонують громадянам долучитися до складання цього списку «неблагонадійних» осіб. Разом з ГО ОПОРА та Черкаським громадським люстраційним комітетом вони проводитимуть перевірку надісланих фактів (аби уникнути банального особистого зведення рахунків) і включатимуть названих порушників виборчого законодавства до цього списку. Інформацію пропонують надсилати на абонентську скриньку № 106 (м. Черкаси, 18000), або на електронну пошту lustratio.ck@gmail.com/

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x