Причиною отруєння в одній зі шкіл Черкаського району став сальмонельоз у працівників харчоблоку

8 Липня 2025, 16:31
0

Завершили розслідування спалаху сальмонельозу в одній зі шкіл Черкаського району. Про це повідомили в Обласному центрі контролю та профілактики хвороб у Черкаській області.

Нагадаємо, групове захворювання на сальмонельоз сталося у травні серед вихованців та працівників Михайлівської спеціальної школи (село Михайлівка Черкаського району).

Під час епідеміологічного розслідування фахівці Центру здійснили протиепідемічні заходи, провели лабораторне дослідження харчових продуктів, питної води, об’єктів довкілля й обстежили працівників закладу та контактних осіб.

За результатами епідрозслідування, ймовірною причиною спалаху стали працівники харчоблоку Михайлівської спеціальної школи — носії бактерій роду Salmonella Typhimurium, які були задіяні у приготуванні та роздачі страв. Аналіз зібраної інформації свідчить, що зараження сальмонельозом потерпілих могло відбутися через вживання їжі, забрудненої збудником інфекції.

У закладі фахівці Черкаського обласного ЦКПХ провели заключну дезінфекцію з подальшим лабораторним контролем її ефективності.

Завдяки протиепідемічним заходам поширення сальмонельозної інфекції зупинене.

Довідково:

Сальмонельоз — це гостре інфекційне захворювання, яке уражає шлунково-кишковий тракт. Воно проявляється діареєю, загальною інтоксикацією організму та зневодненням. Основне джерело інфекції — інфіковані харчові продукти тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко), особливо при порушенні умов їх зберігання та приготування.

Щоб запобігти зараженню сальмонельозом, фахівці радять:

  • дотримуйтеся особистої гігієни — ретельно мийте руки перед їжею, після туалету, перед приготуванням страв;
  • окремо обробляйте сиру та готову їжу — використовуйте різні ножі й дошки для м’яса, риби та овочів;
  • дезінфікуйте кухонні поверхні та приладдя після контакту із сирими продуктами;
  • готуйте продукти термічно правильно — ретельно проварюйте або просмажуйте м’ясо, рибу; кип’ятіть молоко;
  • уникайте придбання продуктів на стихійних ринках, особливо м’яса та яєць;
  • не зберігайте готові страви при кімнатній температурі — це сприяє швидкому розмноженню бактерій;
  • захищайте кухню від шкідників — гризунів, мух, інших переносників інфекцій.

Експерти зауважують: дотримання гігієнічних норм — найпростіший та найефективніший спосіб профілактики гострих кишкових інфекцій. У разі появи симптомів (нудота, блювання, пронос, підвищена температура) не займайтеся самолікуванням — зверніться до лікаря.

Читайте «Нову Добу» в соцмережах:

Інстаграм 
Телеграм 
Фейсбук 

Ще більше новин — на сайті.

guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x