Деклараційна кампанія 2018

Завершується перший місяць деклараційної кампанії 2018 року, яка стартувала 1 січня. Отже, в обов’язковому порядку податкову декларацію за 2017 рік мають подати особи, які звітного року отримували доходи:
– від підприємницької діяльності;
– від провадження незалежної професійної діяльності;
– від особи, яка не є податковим агентом – тобто від інших фізичних осіб – резидентів або нерезидентів;
– які згідно норм Податкового кодексу не підлягають оподаткуванню при виплаті;
– від операцій з інвестиційними активами;
– іноземні доходи;
– та інші доходи, декларування яких передбачено чинним законодавством.

Особи, які складатимуть декларацію про майновий стан і доходи, застосовують нову форму, яку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556.

Про терміни подання декларацій
Перша контрольна дата – 9 лютого – граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи фізичними особами – підприємцями на загальній системі оподаткування.
Також по строку 9 лютого подають податкову декларацію платника єдиного податку фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку 3 групи.
І ще одне. По строку 9 лютого звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (таблиці 1, 2 додатку 5) подають фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування.
Наступна контрольна дата – 1 березня. Податкову декларацію платника єдиного податку подають фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку 1 та 2 груп.
Далі. По строку до 1 травня подають декларацію про майновий стан і доходи громадяни, які зобов’язані декларувати доходи та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність.
По строку до 1 травня особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність подають звіт з ЄСВ.
Та до 31 грудня включно подають декларацію про майновий стан і доходи громадяни для реалізації права на податкову знижку за 2017 рік.
Приклади заповнення звітності ви можете завантажити на субсайті ДФС у Черкаській області, або переглянути у центрі обслуговування платників ДПІ у м.Черкасах (101 кабінет).

Звітність із ЄСВ. Що тут треба пам’ятати.
Перше. Підприємці – пенсіонери за віком або особи з інвалідністю, які отримують пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати ЄСВ та подання Звіту з ЄСВ за себе.
Друге. Є особливості заповнення звіту з ЄСВ для підприємців 1 групи єдиного податку. Ті з них, хто у 2017 році сплачував ЄСВ у половинному розмірі від мінімального, тобто 352 гривні, у рядку 2 таблиці 2 повинні проставити як «самостійно визначену суму на яку нараховується єдиний внесок» 1 600 грн.

Така звітність має істотні переваги. Це:
– економія робочого часу і коштів на придбання бланків звітних документів;
– уникнення незручностей і можливих черг під час подання звітності у паперовому вигляді;
– конфіденційність інформації;
– оперативність її обробки.

Головне, що потрібно для електронного звітування – електронний цифровий підпис.
Де і як його отримати.
Передусім, у представництві акредитованого центру сертифікації ключів АІДД ДФС України, що знаходиться у приміщенні нашого центру обслуговування платників (108-109 кабінети). Номер телефону 33-91-77, код Черкас 0472.
Також відповідні послуги надають АЦСК органів юстиції, АЦСК «Master Key», АЦСК ПАТ «Приватбанк» та інші.

Останнє оголошення – для державних службовців, які зобов’язані до 1 квітня подати електронну декларацію на сайті НАЗК. Довідку про доходи, необхідну для заповнення такої декларації можна отримати через Електронний кабінет платника. Для цього потрібно мати електронний цифровий підпис для фізичної особи і зайшовши в Електронний кабінет, направити відповідний запит. Деталі щодо отримання відомостей про доходи можна дізнатися на офіційному веб-порталі ДФС України у рубриці «Фізичним особам».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x