На Уманщині двох жінок госпіталізували із ботулізмом
Дві жительки Монастирища Уманського району захворіли на ботулізм. Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслуби в Черкаській області.
Постраждалі — жінки 1981 та 1954 року народження. Відомо, що 26 червня вони спільно вживали маринованого товстолоба домашнього приготування. Уже наступного дня в обох з’явилися симптоми отруєння: нудота, багаторазова блювота, загальна слабкість, порушення зору, сухість у роті, біль у животі, діарея.
4 липня бригада екстреної медичної допомоги госпіталізувала жінок у стані середньої важкості до інфекційного відділення Монастирищенської багатопрофільної лікарні. Наразі вони перебувають на лікуванні під наглядом медичних працівників.
Довідково:
Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке спричиняється ботулотоксином, що утворюється у продуктах харчування за відсутності кисню та при неналежних умовах зберігання. Збудником є бактерія Clostridium botulinum. Захворювання характеризується ураженням нервової системи і може призводити до тяжких ускладнень, зокрема паралічів, а в окремих випадках — до летального наслідку.
Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх консервованих овочів, грибів, м’ясних і рибних продуктів, продукції, виготовленої з порушенням технології або умов зберігання.
У літній період ризики отруєння ботулотоксином суттєво зростають. Підвищена температура повітря сприяє активному розмноженню бактерій та накопиченню токсину в продуктах харчування, особливо в рибі домашнього приготування, яка найчастіше стає причиною зараження.
Як уникнути ботулізму:
- Не споживайте консервовані продукти, якщо їхній зовнішній вигляд або запах викликає сумніви.
- Не купуйте консерви домашнього виготовлення на стихійних ринках.
- Дотримуйтесь санітарно-гігієнічних вимог під час приготування та зберігання їжі.
- У разі появи перших симптомів (порушення зору, сухість у роті, загальна слабкість, нудота, блювання) негайно звертайтесь за медичною допомогою.
Нагадаємо, причиною отруєння в одній зі шкіл Черкаського району став сальмонельоз у працівників харчоблоку.
Читайте «Нову Добу» в соцмережах:
Ще більше новин — на сайті.