Секрети зимового догляду за садом

Секрети зимового догляду за садом

✓ Найкращий утеплювач – сніг, і коли його недостатньо, коренева система може вимерзнути. Необхідно підкидати в пристовбурні кола побільше снігу з інших ділянок.
✓ Рясний снігопад теж стає випробуванням для посаджених дерев, і не тільки плодових, а й хвойних, тому що під вагою снігу, особливо мокрого, гілки можуть зламатися. Знімати його потрібно обережно, злегка постукуючи по гілках.
✓ Хвойники ще восени обв’язують мотузкою по діагоналі у напрямку від верхівки вниз, щоб запобігти прогинанню гілок. Інакше гілки, що прогнулися, можуть уже ніколи не повернутися на колишнє місце й зовнішній вигляд ваших ялинок або ялівця погіршиться.
✓ Гризуни взимку стають частими гістьми в дачному саду – дуже вже їм до смаку кора дерев. Позбавлені захисту дерева або гинуть, або надалі плодоносять слабко. Захистом від непрошених візитерів може стати дротяна сітка з невеликими гніздами висотою 130 см. Якщо загороджувати всю ділянку, то її потрібно заглибити на 30 см у землю (це убереже від підкопу); якщо ж тільки дерева, то огородження не вкопують, щоб не ушкодити їхню кореневу систему.
✓ Більш ощадливі народні методи пропонують обмотати стовбури нетканим матеріалом або вкрити їх фанерками, також можна додатково використовувати для обмазки стовбурів дьоготь або карболку – їхній запах віджахне гризунів.
✓ Уникнути набігу мишей допомагає втоптування снігу навколо дерев – ця процедура проводиться щоразу після випадання снігу.
✓ Необхідно взимку, особливо в лютому, коли сонце починає гріти сильніше, перевіряти наявність побілки на стовбурах, тому що морозобоїни, що з’являються від сонячних опіків, приводять до утворення тріщин у корі та інших ушкоджень.
✓ У саду сніг краще згрібати в купи навколо стовбурів дерев. Ширина таких куп може бути на 0,5 –
1 м ширше крони. В таких купах сніг тане повільно, і волога проникає глибоко в ґрунт.
✓ Розчищаючи доріжки в саду, не закопуйте невеличкі кущі повністю. Під товстим шаром снігу вони можуть задихнутися.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x