У Смілі вшанують пам\’ять Якова Водяного

У Смілі вшанують пам\’ять Якова Водяного

На Черкащині 2 лютого вшановуватимуть героїв Української революції на чолі зi смілянським отаманом Яковом Водяним, які рівно 100 років тому здобули перемогу над 8-ю російською армією на станції Бобринській, нині станція імені Тараса Шевченка у місті Сміла. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Департаменту культури та взаємозв’язків із громадськістю Черкаської ОДА.

Роман Коваль, президент історичного клубу «Холодний Яр», інформує, що 7 березня 1918 року біля станції Бобринської Вільне козацтво з 8000 осіб розгромило 8-му російську армію.

Згодом в інтерв’ю газеті «Известия В.Ц.К.» Муравйов сказав: «Революційна російська армія пройшла Україну, змітаючи на своєму шляху все, що носило на собі ознаки буржуазно-шовіністичного сепаратизму. Одне наближення червоних військ примушувало повіти, а то й цілі губернії, визнавати нашу владу. На Україні довелося натрапити на оригінальну організацію буржуазної самооборони.
Особливо дався взнаки Звенигородський повіт, де український шовіністичний націоналізм збудував собі фортецю у формі так званого Вільного козацтва. Ця організація не тільки не допустила нашої влади в повіт, а навпаки, сама перейшла до наступу, чим зробила чималу шкоду нашим військам. Я дуже шкодую, що мені не довелося зруйнувати це гніздо, втопити в крові тих, що посміли підняти руку на червону армію».

Заходи, присвячені подіям 100-річної давнини, розпочнуться о 10-й годині на Північному вокзалі станції імені Тараса Шевченка.

Там відкриють та освятять пам’ятний знак отаману Якову Водяному, після цього відбудеться урочиста хода до будинку культури імені Тараса Шевченка, святковий концерт та показові виступи з бойових мистецтв.

Організатори заходу запрошують українців узяти участь у вшануванні наших героїв, які героїчно боролися за волю України ще 100 років тому.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x