Інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм − розвиток нового виду реабілітації осіб з інвалідністю в Україні

Інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм − розвиток нового виду реабілітації осіб з інвалідністю в Україні

У системі світового туристського розвитку особливе і значне місце на сьогодні відводиться інклюзивному туризму , який знаходиться у структурі соціального туризму та в Україні, на жаль, практично не розвинений. Інклюзивний туризм − це сучасний вид туризму, який дозволяє включити у туристичну діяльність будь-яку людину, незалежно від її фізичних можливостей та за умови забезпечення доступності до об\’єктів туристичної інфраструктури. Інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм − це система заходів, спрямованих на надання особам з інвалідністю можливості відновлення та розвитку їх фізичного, соціального, духовного, творчого та інтелектуального рівня з метою сприяння подальшої інтеграції в суспільство. Інклюзивний туризм структурно включає в себе різні види реабілітації і соціальних послуг, а саме: медичну, психологічну, психолого-педагогічну, професійну, трудову, фізкультурно-спортивну, фізичну, соціальну та інші соціально-побутові заходи. Цей вид туризму набирає обертів в усьому світі, бо майже 7 % туристів − люди з інвалідністю. На жаль, в Україні туристи з інвалідністю практично позбавлені таких послуг. Повідомляють КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради».
Сьогодні в державі дуже часто говорять про доступність, маючі на увазі пандуси та транспорт для інвалідів, хоча в Європі вважають, що доступність, це не тільки можливість безперешкодного пересування, а в першу чергу − це створення середовища, в якому людина з інвалідністю комфортно б себе почувала, могла спілкуватись, навчатись та працювати. Попит на ринку туризму, доступного для всіх, буде рости вже в найближчі роки. Інформації про доступний туризм та експертних досліджень в нашій країні практично немає, хоча це перспективний напрямок й самої туристичної галузі, й, що найбільш суттєво, реабілітації людей з обмеженими можливостями.
Довідник з туризму для осіб з фізичними вадами, який було випущено у Німеччині у 1993 році, налічує близько 1500 фірм по всьому світі, які надають послуги для інвалідів в сфері туризму. Європа та світова спільнота давно вже стали на шлях активного розвитку „інклюзивного туризму для інвалідів\”, бо розуміє його незрівнянний внесок у процеси соціальної адаптації та соціалізації осіб з особливими потребами у суспільство.
На сьогоднішній день, перспективними напрямками розвитку інклюзивного туризму є: лікувально-оздоровчий, культурно-пізнавальний, сімейно-молодіжний, професійно-трудовий та не олімпійського фізично-спортивного спрямування. Хоча держава піклується інвалідами (реабілітаційні центри, параолімпійський рух, санаторії, курорти, тощо), але значна частина категорії інвалідів все ж знаходиться вдома наодинці зі своїми проблемами. Та і фактично, інваліди в параолімпійському русі приймають участь тільки до 40 років, а далі людина з інвалідністю вимушений підтримувати своє здоров\’я самостійно, без належного контролю спортивних тренерів і спеціалістів по проведенню тренувань, без спортивних тренажерів і знарядь.
Враховуючи те, що в Державі з\’явилась нова категорія інвалідів -учасники та постраждалі внаслідок АТО, Інклюзивний туризм може стати для них потужним засобом реабілітації, можливістю оздоровлення, спілкування з людьми, ліквідації наявних психологічних бар\’єрів, отримання психологічного задоволення від занять руховою активністю і праці та відчути себе активним, потрібним, відчути жагу до життя.
Комунальний заклад «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради» спільно з обласними громадськими організаціями інвалідів провів анкетування серед осіб з інвалідністю щодо розвитку інклюзивному туризму, як одного із видів реабілітації. В анкеті було запропоновано десять питань, на які дали відповідь 2883 особи з інвалідністю.
На питання «Чи вважаєте Ви активні види реабілітації корисними?», позитивно відповіли 88,6 % респондентів.
На питання «Чи є у Вас бажання займатися активними видами реабілітації?», позитивно відповіли 89,6 % респондентів.
На питання «Чи хотіли Ви б займатися різними видами туризму, що мають оздоровчо-соціально-реабілітаційний характер?», позитивно відповіли 96,6 % респондентів.
На питання «Чи вважаєте Ви за необхідне включити до індивідуальної програми реабілітації інваліда (ІПР) інклюзивний туризм, як один з видів соціально-психологічної та фізичної реабілітації?», позитивно відповіли 75 % респондентів.
Згідно даного анкетування встановлено, що особи з інвалідністю, в переважній більшості, бажають активно займатися даними видами туризму з урахуванням розвитку та впровадження − інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму, як одного з активних видів реабілітації та бажають включення його до індивідуальної програми реабілітації (ІПР). Висновки щодо доцільності включення Інклюзивного туризму до ІПР інваліда надали директор Інституту спеціальної педагогіки Національної академії педагогічних наук України доктор пед. наук, професор, член-кореспондент НАПН України Засенко В.В. та директор Державної установи \’\’Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України \” доктор мед.наук , професор, заслужений лікар України Іпатов А.В
При цьому в Україні гостро постає питання не лише транспортної доступності та адаптації туристичних маршрутів, а й відсутності нормативно-правового забезпечення, системи методичного супроводу, системи підготовки фахівців, державного фінансування тощо. Закон «Про реабілітацію інвалідів в Україні», який діє з 2005року, давно вимагає внесення сучасних змін та доповнень, адже в країні з\’явилася нова категорія громадян – це учасники та постраждалі внаслідок АТО, зазвичай молоді, активні люди, які прагнуть до активного способу життя та спілкування, це і стало рушійною силою для розробки та впровадження нових видів реабілітації, а саме інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму. Адже, туризм − вид реабілітації, який може реально допомогти відновитись, покращити психологічно самопочуття, перестати фіксуватися на своїх соматичних відчуттях, і, залучаючись до ритму розпорядку, вийти з важкої стресової ситуації, пов\’язаної з травмами і наслідками лікування.
За ініціативою Черкаське представництво ВСГО «Конфедерація ГОІ України», ВСГ «ВНПО Інклюзивного туризму інвалідів і Чорнобильців України», Черкаські осередки ВГОІ «Чорнобиль-Єдність», всеукраїнська чорнобильська спілка інвалідів МВС України звернулись до народних депутатів Томенко М.В., Артеменко А.В. та Романова А.А. щодо проекту Закону про внесення змін до деяких Законів України щодо Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму, який був зареєстрований 18.03.2016 р. за № 4271 та розглядається в Головному комітеті ВРУ у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю та інших комітетах : комітет з питань охорони здоров\’я, комітет з питань Європейської інтеграції, комітет з питань науки та освіти, з питань сім\’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.
Впродовж 2015−2017 років фахівцями КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР» було зареєстровано 22 авторських права по впровадженню різних видів інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму, який має декілька десятків різновидів.
У травні 2016 року була створена та зареєстрована Асоціація «Інклюзивного Реабілітаційно-Соціального Туризму», засновниками якої стали: КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР» під керівництвом головного лікаря − головного експерта канд. мед.наук, професора, академіка УАН, Заслуженого лікаря України Лепського В.В., Національний історико-культурний заповідник «Чигирин» − директор, Заслужений працівник культури, Лауреат Державної премії України Полтавець Василь Іванович, Шевченківський національний заповідник м. Канів − генеральний директор Піняк Мар\’ян Володимирович, Національний дендрологічний парк «Софіївка» − директор член-кор. НАН України, професор, доктор наук Косенко І.С. Уманський державний педагогічний університет ім. Павла Тичини -ректор, доктор пед.наук, професор, заслужений працівник освіти України Безлюдний Олександр Іванович, Громадська спілка «Всеукраїнське науково-практичне об\’єднання Інклюзивного туризму інвалідів і чорнобильців України» − голова представництва ВСГО «Конфедерація громадських організацій інвалідів України» в Черкаській області Заслуженого працівника соціальної сфери, полковник у відставці ЗСУ Каштан С.М. , Благодійний фонд «Підтримки програм соціального захисту осіб постраждалих від аварії на ЧАЕС та інвалідів» виконавчий директор Березовська О.Ф.
Восени 2016 року в м. Умані Черкаської області був проведений перший міжнародний науково-практичний симпозіум на тему «Актуальні проблеми впровадження Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні», в резолюцію якого було внесено створення науково-дослідного Інституту Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму та Національного комітету України з Інклюзивного туризму.

Протягом минулого року в Черкаській області були проведені декілька Інклюзивних реабілітаційно-соціальних турів у м. Умані, м. Каневі, які ще раз довели актуальність та зацікавленість людей із інвалідністю в розвитку нових видів реабілітації. Також були розроблені 20 різноманітних турів по історичним куточкам Черкащини , в тому числі і для інвалідів-візочників.
Підводячи підсумок, хочеться наголосити, що туризм являється унікальним явищем для реабілітації людей із обмеженими можливостями та включає в себе як пізнавальний процес, так і дає можливість повноцінної соціалізації. Процес цей взаємовигідний − всі люди потребують спілкування, підтримки, а інколи інвалід своїм прагненням до життя, волею, може надихнути здорову людину до кращого сприйняття і осмисленого прожиття кожної хвилини життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x