Марганець регулює гормональний фон і зміцнює імунітет

Марганець регулює гормональний фон і зміцнює імунітет

Марганець забезпечує нормальне дихання тканин і відповідає за кровотворення, надає позитивний вплив на здоров’я репродуктивних органів і роботу нашого мозку. В організмі людини ця речовина міститься в основному в тканинах серця, печінки, нирок та підшлункової залози, а також у кістках.

Завдяки марганцю пошкоджені тканини швидко відновлюються. Значно поліпшується мозкова активність, пам’ять, концентрація уваги. Елемент позитивно впливає на процес кровотворення, регулюючи метаболізм глюкози і холестерину. Таким чином, відбувається профілактика багатьох захворювань серця і судин. Без марганцю неможливо відновлення пошкоджених хрящів і їх нормальний ріст.
Жінкам цей мінерал допомагає зняти неприємні симптоми передменструального синдрому і менопаузи. Відновлює сон, дарує душевну рівновагу. Ця речовина приводить у норму функції яєчників і допомагає позбавитися від безпліддя. А у чоловіків із його допомогою відбувається збільшення рухливості сперматозоїдів.
Марганець важливий для організму в час циркуляції вірусних захворювань. Із його допомогою імунна система отримує здатність протистояти вірусам та інфекціям.

Основними джерелами марганцю вважаються бобові, зернові культури, а також свіжі зелень, фрукти, овочі і ягоди. Це такі продукти, як:
• смородина чорна, лимон, чорниця, слива, ананас, виноград, малина, суниця;
• жито, рис і пшениця у вигляді висівок, гречка, овес, пророщені зерна, пшоно;
• соя, горох, квасоля;
• томати, буряк, шпинат, морква, огірки, білокачанна і цвітна капуста, редька.
Джерелами марганцю для організму людини є також різноманітні горіхи. Достатня порція цього мікроелемента міститься в олії оливи і насінні гарбуза, льону та соняшнику. Легкі салати зі свіжих овочів із додаванням зелені, ягідні коктейлі й морси, горіхи та фрукти під час перекусів – включіть ці нескладні страви в свій щоденний раціон, і марганець надходитиме в достатніх кількостях.
Включаючи в свій раціон джерела марганцю, бажано взяти до уваги і свою активність. При постійних фізичних та розумових навантаженнях організму людини потрібна дещо більша порція цього мікроелемента. Для кращого засвоєння марганцю необхідний цинк, а продукти з великим вмістом кальцію, фосфору і заліза здатні дещо ускладнити цей процес.

Нестачі марганцю легко запобігти. Для цього робота і відпочинок повинні розумно чергуватися – це допоможе уникнути перевтоми, погіршення процесів мислення і пам’яті. Помірна фізична активність забезпечить нормальну роботу м’язів і налаштує обмін речовин.
Коли добова порція марганцю досягає 40 мг, вона стає токсичною. Однак із продуктами харчування отримати таку кількість неможливо. Токсичність виявляють лише сполуки мінералу, що проникають в організм людини через органи дихання. Переважно їхній негативний вплив позначається на роботі центральної нервової, опорно-рухової та серцево-судинної систем.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x