Володимир Міцук: «На Черкащині ОТГ готові до процесу передачі землі у власність громад»

Володимир Міцук: «На Черкащині ОТГ готові до процесу передачі землі у власність громад»

ОТГ Черкащини отримали унікальну можливість розвитку. 31 січня Уряд ухвалив розпорядження, згідно з яким землі поза межами населених пунктів передаються у власність об’єднаних територіальних громад. До цього часу об\’єднані територіальні громади розпоряджалися землями тільки в межах населених пунктів. За їх межами землею, яка в принципі повинна належати громадам, розпоряджалася держава.
У Черкаському регіональному відділенні Асоціації міст України розповіли, що інвентаризація земель, які підлягають передачі об’єднаним територіальним громадам, уже розпочалася і триватиме до кінця року.

Планується, що передача земель ОТГ здійснюватиметься за таким алгоритмом: клопотання ОТГ до Управління Держгеокадастру щодо проведення інвентаризації земель, що не були передані в користування; здійснення інвентаризації; реєстрація в кадастрі; передача.
Голова Білозірської сільської ОТГ Володимир Міцук каже, що прийняття рішення про передачу земель за межами населених пунктів є своєрідним подарунком для об’єднаних громад. «Ми довго чекали на цей документ. Адже не секрет, що сільські голови зазвичай не знали хто орендує землі. Наразі все зміниться. В першу чергу, це дасть можливість розвивати сільськогосподарське виробництво, залучити інвесторів. Дозволить ОТГ контролювати надходження від плати податку за оренду землі за межами населеного пункту. Хочу сказати, що це питання ми піднімали на засіданні регіональної платформи, яку організувало Черкаське регіональне відділення АМУ у вересні 2017 року. Нами була підготовлена та направлена до АМУ Резолюція щодо усунення проблем, які стримують розвиток ОТГ. Одним із ключових питань якої було розпорядження землями ОТГ. До речі, Асоціація міст України послідовно і наполегливо відстоювала позицію щодо необхідності передачі земель поза межами населених пунктів об\’єднаним громадам».

Нагадаємо, 31 січня Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження «Про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад». Держгеокадастру доручено забезпечити формування земельних ділянок шляхом проведення їх інвентаризації та передати у комунальну власність ОТГ. До того часу, як ділянки будуть передані ОТГ, управління ними Держгеокадастр здійснюватиме виключно за погодженням з органом місцевого самоврядування відповідної громади.
Держгеокадастром створено спеціальний сайт http://otg.land.gov.ua, на якому відображатиметься уся інформацію щодо передачі земель ОТГ.
Крім того, працюватиме гаряча лінія з питань передачі земель з державної власності у власність громад − 0800-502-528», − наголосив консультант із комунікацій Черкаського РВ АМУ Лариса Булка.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x