Чотири нові ботанічні заказники створено на території Кам’янського лісгоспу

Чотири нові ботанічні заказники створено на території Кам’янського лісгоспу

Нещодавно Черкаська обласна рада прийняла рішення про створення нових чотирьох ботанічних заказників місцевого значення в Кам’янському та Чигиринському районах на території Креселецького та Тимошівського лісництв ДП «Кам’янське лісове господарство». Головна мета таких заходів – збереження та ефективна охорона рідкісного виду підсніжника складчастого. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Справжнє захоплення викликає рослинне різноманіття відомого урочища Холодний Яр – це неоціненна скарбниця української природи, відзначають як науковці, так і працівники лісового господарства. Тут налічується декілька сотень видів рідкісних рослин, котрі занесені до Червоної книги України. Серед переліку червонокнижних рослин, унікальних для цієї місцевості, є й підсніжник складчастий.

Щовесни лісівники Кам’янського лісгоспу, студенти навчально-наукового інституту природничих наук ЧНУ ім. Б. Хмельницького та екологи організовують різноманітні заходи, щоб вберегти первоцвіти від знищення – проводять роз’яснювальні бесіди з населенням, забезпечують охорону та патрулювання тих кварталів, де зростає унікальний підсніжник.

– Раніше підсніжник складчастий зростав у Холодному Яру лише на території Креселецького лісництва, – зазначає директор ДП «Кам’янське лісове господарство» Віталій Верес. – Завдяки сприятливим умовам та охоронним заходам він поширився й за його межі. Так, було виявлено нові місця зростання рідкісного виду підсніжника на лісових ділянках Тимошівського лісництва. Відтак створено ще чотири нові заказники загальною площею 18 гектарів. Станом на сьогодні на території лісгоспу створено 22 об’єкти ПЗФ на загальній площі 1536 гектарів, з них 1470 гектарів – у Кресеслецькому лісництві, що становить 22% від загальної площі підпорядкованих лісів.

На новостворених природоохоронних територіях заборонено проводити будь-які види господарської діяльності – це має забезпечити більш ефективне збереження локації підсніжника складчастого та інших унікальних рослин, що зростають на цій площі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x