Обласна влада вирішує проблеми «Фрезеніуса»

Обласна влада вирішує проблеми «Фрезеніуса»

Хворі на хронічну ниркову недостатність у Черкасах продовжують відстоювати своє право на лікування у філії приватної клініки «Фрезеніус Медикал Кер Україна», називаючи послуги діалізу в ній значно якіснішими. Так, можливість фінансування лікування гемодіалізом пацієнтів приватної клініки за рахунок бюджетних коштів обговорили під час «круглого столу» за участю представників обласної влади, громадських організацій, керівництва центру та, безпосередньо, хворих. Про це повідомляє прес-служба ОДА.

– Питання фінансування нашого лікування стало предметом постійних сутичок і більше того – ставить під загрозу існування закладу, – сказав керівник Черкаської обласної громадської організації інвалідів «Відроджене життя», яке об’єднало хворих на ниркову недостатність, що лікуються в клініці «Фрезеніус», Самвел Устьян. – Так, станом на січень нинішнього року наявна заборгованість за минулий рік сягає майже 4 мільйони гривень.

Керівник громадської організації від імені її активу звернувся до влади з проханням погашення заборгованості перед клінікою за минулий рік та висловив пропозицію створення обласної програми лікування хворих із нирковою недостатністю на 2014 рік та наступні роки й забезпечення права хворого на самостійний вибір місця для свого лікування. Зараз в області проживають 204 хворих із нирковою недостатністю, котрі отримують лікування методом гемодіалізу. Як підкреслив директор департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА Володимир Брожик, 146 із них проходять діаліз у відділенні обласної лікарні, ще 58 пацієнтів – у ТОВ «Фрезеніус». Ще у минулому році, каже, обласна влада обрала іншу схему оплати послуг гемодіалізу в приватній клініці й пішла шляхом укладання угод між районними та міськими радами з клінікою. Утім, тоді такі договори не були підписані в Корсунь-Шевченківському, Тальнівському, Смілянському, Уманському та Канівському районах і, таким чином, не були проведені відповідні оплати.

– Відповідно до укладених угод, за гемодіаліз приватній клініці сплачено 5 мільйонів 743 тисячі гривень, – зазначив Володимир Леонідович. – Наразі є певна кредиторська заборгованість у Черкаському районі, що сягає 317 тисяч гривень, яка буде погашена.
Під час зустрічі присутні дійшли згоди в необхідності створення обласної програми лікування хворих нефрологічного профілю. Крім того, керівництво області вирішило ініціювати перевірку комісією Міністерства охорони здоров’я України якості надання медичної допомоги хворим із хронічною нирковою недостатністю у Черкаській обласній лікарні та відділеннях гемодіалізу при Уманській та Звенигородський центральних районних лікарнях.

– Для мене, не лише як для керівника, а й для людини, головне те, щоб черкащани отримували якісні медичні послуги, – зазначив Юрій Олегович і пригадуючи слова одного з хворих, підкреслив, що людям разом із кваліфікованою медичною допомогою потрібна й увага лікарів. Голова ОДА також наголосив на тому, що вирішення конфлікту вбачає у співфінансуванні послуги районними й обласними бюджетами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x