Кисломолочний сир – джерело цінного білка

Кисломолочний сир – джерело цінного білка

У різних народів є свої традиції вживання сиру: його змішують зі сметаною, молоком, вершками, з вином, медом, фруктами, ягодами, а можна їсти його навіть солоним. Він відмінно підходить як начинка для різної випічки. Окрім того, це корисний і натуральний продукт.

У сирі містяться амінокислоти, які допомагають тілу виробляти білок. Крім того, сир є незамінним джерелом власне білка. А ще у ньому чимало цінних жирних кислот. Серед елементів, що містяться в сирі, вітамін B12 (необхідний для нормального функціонування нервової системи), вітамін B2 або рибофлавін (відповідає за метаболізм і роботу життєво важливих органів), вітамін А (корисний для вироблення клітин, які відповідають за імунну систему і стан шкіри), та інші.
Як і інші молочні продукти, сир містить кальцій і фосфор, які зміцнюють кістки та зуби. Також у ньому міститься натрій, необхідний для регуляції кров\’яного тиску. У той же час, у деяких видах сиру може міститися забагато натрію. Тому, якщо ви стежите за вмістом солі в раціоні, звертайте увагу на склад продукту.
На відміну від таких сирів, як, наприклад, голландський, чеддер, моцарелла, які навряд чи можна вважати дієтичними, кисломолочний сир – це прекрасний дієтичний продукт для тих, хто хоче скинути вагу чи просто стежить за фігурою. У 100 грамах кисломолочного сиру міститься менше ніж 100 калорій.
Здорова людина може їсти сир будь-коли – все залежить від раціону, режиму дня та особистих вподобань. Як відомо, сир – продукт, багатий білком, а білок довго засвоюється, тому сир прекрасно згодиться на сніданок. Поснідавши сиром, ви не будете відчувати голод протягом декількох годин. Єдине застереження – не варто ввечері їсти жирний сир, щоб не перенавантажувати підшлункову залозу. Крім того, існує багато причин, чому варто вживати знежирений кисломолочний сир на вечерю, за кілька годин до сну. Ось деякі з них:
1. Знижує ранкове відчуття голоду. Білок, що міститься в сирі, називається казеїн. Казеїн переробляється людським організмом повільніше, ніж інші види білків. Завдяки цьому, перекусивши сиром увечері, зранку у вас буде менший апетит.
2. Прискорює метаболізм. Білки, особливо казеїн, належать до поживних речовин, які повільно

переробляються організмом. Якщо порівнювати з іншими поживними речовинами, то для засвоєння білків потрібно більше калорій – в результаті прискорюється обмін речовин, і ви швидше скидаєте вагу. Таким чином, якщо регулярно їсти сир на вечерю, вам буде простіше скинути зайві кілограми.
3. Збільшує витрати енергії в стані спокою. Крім спалювання калорій під час сну, регулярне споживання сиру перед сном допомагає збільшити витрати енергії в стані спокою (це кількість калорій, які витрачаються після занять спортом та коли ви перебуваєте в стані спокою). Згідно з дослідженням, проведеним у 2014 році, споживання казеїнового білка перед відходом до сну збільшує витрати енергії в стані спокою наступного ранку. Звичайно, частина калорій спалюється під час занять спортом, однак 60-75% калорій спалюються саме протягом дня — тому, якщо ви хочете скинути вагу, враховуйте витрати енергії в стані спокою.
4. Покращує сон. Сир входить до числа продуктів, багатих на триптофан. Триптофан — це амінокислота, яка допомагає краще спати вночі, а також запобігає безсонню, депресії та тривожності.
5. Сприяє нарощенню м\’язової маси. Це відбувається двома способами. По-перше, завдяки високому вмісту білка і низькому вмісту вуглеводів підвищується рівень гормону росту. По-друге, завдяки значному вмісту кальцію підвищується рівень тестостерону. Обидва чинники допомагають швидше наростити м\’язову масу.
6. Допомагає позбутися жиру. Сир містить амінокислоту лейцин, яка бере активну участь у спалюванні жиру і нарощуванні м\’язової маси.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x