Як підготувати до висадження дрібне насіння

Як підготувати до висадження дрібне насіння

Хоча надворі ще зима, але вже час замислитися про те, що, як і коли висаджувати на городі. Будь-який городник знає, що однією з найважливіших складових гарного врожаю є якісне насіння. На жаль, нині насіння багатьох рослин не тільки дуже дороге, але й має погану схожість. Особливі складності виникають із посадкою дрібного насіння. Із овочевих і ягідних – це насамперед селера, базилік і безвуса ремонтантна суниця. А серед квіткових культур таких рослин безліч: маки різних сортів, петунія, лобелія, бегонія, портулак, наперстянка, піретрум та інші.
Існує кілька способів знизити ризик утрати цінного насіння до мінімуму. Досвідчені городники роблять так: купують нову губку світлих тонів для миття посуду. На її м’якій поролоновій стороні манікюрними ножицями на відстані 1,2–1,5 см роблять надрізи на 2/3 глибини. На маленькій губці можна розмістити 3 насінинки, на більшій губці 4–5. Губку рясно намочують розчином стимулятора росту, а потім у кожний проріз акуратно загостреним сірником вносять поштучно насінний «пил». Потім губку поміщають на блюдце, прикривають банкою і ставлять у холодильник на добу.
За цей час готують ґрунт для дрібного насіння: пропарюють звичайну садову землю, протирають її через друшляк, щоб не було грудок, і додають промитий і прожарений річковий пісок (1/3 за обсягом).

Як ємності зручно використовувати коробочки з-під соку з висотою стінок 4–5 см. У днищах гострим ножем заздалегідь проробляють отвори. Як дренаж на дно насипають шкаралупу яєць. Коробочки заповнюють підготовленим ґрунтом, не досипаючи до верху 1 см. Поверх землі укладають шар снігу, який ущільнюють і вирівнюють. Тим же сірником, змоченим у воді, витягають із розрізу губки кожне насіннячко і рівномірно розкладають їх на шарові снігу. Коли сніг стане, насіння виявиться притиснутими до ґрунту, тому присипати його нічим не треба.
Для одержання сходів потрібно, щоб було тепло, волого і багато вуглекислого газу. Для цього коробочку з вологою землею і підготовленим насінням поміщають у закритий поліетиленовий пакет і ставлять у тепле місце. Важлива деталь: коли насіння набрякне, воно починає активно поглинати кисень. Тому через 2–3 дні після посадки, пакет треба розкрити і впустити в нього нову порцію кисню. Перед повторним закриванням надуйте його, зробивши 2–3 видихи – цим ви додасте вуглекислоти.
Посаджені за цією методикою, сходи петунії з’являються вже на 5-й день, суниці на 6-й день, селери – на 10-й день.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x