Особливості сплати єдиного податку підприємцями – платниками 2 групи

По строку 20 лютого фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку вдруге сплачують цей податок (за лютий ц.р.) за новими ставками.
У зв’язку з численними запитаннями, наводимо особливості справляння єдиного податку платниками 2 групи з Черкас та які здійснюють господарську діяльність на території Черкас. Так, за нормами Податкового кодексу України та з врахуванням норм Закону України від 07.12.2017 №2246-VІІІ «Про Державний бюджет України на 2018 рік» з 1 січня 2018 року максимальний розмір єдиного податку становить: для платників першої групи: 176,2 грн. за місяць (у межах до 10% розміру прожиткового мінімуму встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року); для платників другої групи: 744,6 грн. за місяць (у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року).
Для порівняння: ставки єдиного податку у 2017 році до 160 грн. за місяць для першої групи та 640 грн. – для другої групи.

Фіксовані ставки податку встановлюють сільські, селищні, міські ради, або ради ОТГ залежно від виду діяльності в розрахунку на місяць.
За рішенням Черкаської міської ради від 27.06.2017 №2-2219 «Про затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території міста Черкаси» встановлено на цей рік ставку для платників єдиного податку 1 групи у розмірі 172,60 грн. на місяць (1762 х 10%). Ставка для платників єдиного податку 2 групи установлена у розмірі 15% від розміру мінімальної заробітної плати встановленої на 1 січня – 558,45 грн. на місяць (3723 х 15%).
Водночас знижену ставку можуть застосовувати не всі черкасці – платники єдиного податку 2 групи. Згідно з нормами Податкового кодексу України (п. 293.7 статті 293) та п.2.3.7 Положення про особливості справляння єдиного податку суб’єктами господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності на території міста Черкаси, затвердженого рішенням №2-2219 – у разі здійснення такими платниками господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради ОТГ, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку (20% розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня = 744,6 грн. на місяць).
Отже, залежно від місця проживання – податкової адреси платника та від місця здійснення господарської діяльності підприємець – платник єдиного податку 2 групи з м. Черкаси та/або який працює у Черкасах застосовує ставку єдиного податку 15% або 20%, а в окремих випадках житлова нерухомість такого підприємця оподатковується без застосування пільги.

Чотири приклади

Приклад 1: Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку 2 групи зареєстрований (прописка) у м. Черкаси, на обліку в ДПІ у м. Черкасах та здійснює господарську діяльність з продажу продуктів харчування виключно в орендованому магазині в Черкасах. При обранні спрощеної системи оподаткування та 2 групи платника єдиного податку в Заяві про застосування спрощеної системи оподаткування він вказав магазин «Барвінок» по вул.Дахнівська, 11 в м. Черкаси, як «Місце провадження господарської діяльності». Цей об’єкт він вказав і у поданому ДФС Повідомленні про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма №20-ОПП). Отже, такий підприємець – платник єдиного податку 2 групи, зареєстрований у м. Черкаси, на обліку в ДПІ у м. Черкасах та який фактично здійснює господарську діяльність в орендованому приміщенні на території м. Черкаси, застосовує ставку єдиного податку 15% та сплачуватиме щомісяця 558,45 грн. цього податку.

Приклад 2: Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку 2 групи зареєстрований (прописка) у м. Черкаси, на обліку в ДПІ у м. Черкасах та здійснює господарську діяльність з продажу металевих виробів. При обранні спрощеної системи оподаткування та 2 групи платника єдиного податку в Заяві про застосування спрощеної системи оподаткування ФОП вказав як «Місце провадження господарської діяльності»: «по Україні». Форму №20-ОПП цей підприємець не подавав.
В даному випадку оскільки підприємець фактично здійснює господарську діяльність на територіях більш як однієї ради («по Україні»), він застосовує ставку єдиного податку 20% та сплачуватиме щомісяця 744,60 грн. єдиного податку (максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для 2 групи єдиного податку).

Приклад 3: Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку 2 групи зареєстрований (прописка) у м. Черкаси, на обліку в ДПІ у м. Черкасах, надає другий рік поспіль послуги з комп’ютерного програмування та є власником квартири загальною площею 51,5 кв.м., яка від початку використовується у підприємницькій діяльності.
При обранні спрощеної системи оподаткування та 2 групи платника єдиного податку такий підприємець вказав адресу власної квартири як «Місце провадження господарської діяльності» в Заяві про застосування спрощеної системи оподаткування, а також у формі №20-ОПП.
В даному випадку підприємець – платник єдиного податку 2 групи, зареєстрований у м. Черкаси, на обліку в ДПІ у м. Черкасах та який фактично здійснює господарську діяльність у власній квартирі на території м. Черкаси, застосовує ставку єдиного податку 15% та сплачуватиме щомісяця 558,45 грн. цього податку.
Водночас оскільки він використовує у підприємницькій діяльності власне житло, то відповідно до пп. 266.4.3 п.266.4 статті 266 Податкового кодексу України до такої особи пільга з податку на нерухомість не застосовується. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки обраховується на загальних підставах, та у 2018 році підприємець сплатить до міського бюджету за 2017 рік 824 грн. податку (51,5 кв.м. Х 16 грн.). Нагадаємо, фізичні особи сплачують поточного року податок на нерухоме майно за попередній рік з застосуванням минулорічних ставок, встановлених рішенням Черкаської міської ради від 28.01.2016 №2-136.

Приклад 4: Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку 2 групи змінив місце проживання з м.Черкас на с.Яснозір’я та відповідно податкову адресу (місце проживання, за яким фізична особа береться на облік як платник податків у контролюючому органі); став на облік в Черкаській ОДПІ та здійснює господарську діяльність з продажу продуктів харчування виключно в орендованому магазині в Черкасах. В поданій Черкаській ОДПІ заяві про застосування спрощеної системи оподаткування він вказав магазин «Барвінок» по вул.Дахнівська, 11 в м. Черкаси, як «Місце провадження господарської діяльності». Цей об’єкт він вказав і у поданому Черкаській ОДПІ Повідомленні про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма №20-ОПП). Згідно норм Податкового кодексу України (п.295.4 ст.295) сплата єдиного податку платниками першої–третьої груп здійснюється за місцем податкової адреси. За рішенням Яснозірської сільської ради від 29.06.2017 №2-16/VII «Про встановлення ставок місцевих, інших податків та затвердження відповідного Положення на 2018 рік» встановлено на цей рік ставку для платників єдиного податку 1 групи у розмірі 172,60 грн. на місяць (1762 х 10%). Ставка для платників єдиного податку 2 групи установлена у розмірі 10% від розміру мінімальної заробітної плати встановленої на 1 січня – 372,30 грн. на місяць (3723 х 10%). Водночас такий підприємець – платник єдиного податку 2 групи, зареєстрований у с.Яснозір’я, на обліку в Черкаській ОДПІ та який фактично здійснює господарську діяльність в орендованому приміщенні на території м. Черкаси, не може застосовувати знижену ставку у 15%, встановлену для черкасців та не може застосовувати знижену ставку у 10%, встановлену Яснозірською сільською радою для 2 групи. «Фізична особа – підприємець до контролюючого органу за своєю податковою адресою подає заяви, звітність, отримує довідки, сплачує податки, тобто податкова адреса безпосередньо пов’язана з діяльністю підприємця, при цьому господарську діяльність вона може здійснювати на свій вибір за межами сільської, селищної, місцевої ради, в якій розташована її податкова адреса, в цьому випадку сплачується максимальний розмір ставки єдиного податку» – витяг з відповіді з Бази знань у «ЗІР», категорія 107.05 для платників єдиного податку віднесених до першої або другої групи, які здійснюють діяльність на території однієї сільської, селищної або міської ради, але не за місцем податкової адреси. Отже, платник з даного прикладу, який проживає у с.Яснозір’я, на обліку в Черкаській ОДПІ та здійснює господарську діяльність у магазині в м.Черкаси, застосовує ставку єдиного податку 20% та сплачуватиме щомісяця 744,60 грн. цього податку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x