Для черкаський фермерів організують «кредитний» ярмарок

Для черкаський фермерів організують «кредитний» ярмарок

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко 2 квітня зустрівся з керівниками черкаських банків, сільськогосподарських підприємств та фермерами області. Метою зустрічі стало обговорення спроможності кредитування підприємств агропромислового комплексу та пошуки шляхів усунення перешкод, які заважають їхньому розвитку. Про це повідомили в прес-службі ОДА.
За словами Юрія Ткаченка, нині через підвищення цін на дизельне паливо, засоби захисту рослин та мінеральне добриво в умовах достатньо непростої соціально-економічної ситуації можна прогнозувати зростання собівартості сільськогосподарської продукції (зокрема, зернових, молока та м’яса).

– Загалом, на цінову політику в Україні впливають світові тенденції, – зазначив Юрій Олегович. – Так, на пальне ціни зросли від 10 до 15 %, засоби захисту на 20–25 %, мінеральне добриво від 15 до 20 %, а вартість посівного матеріалу зросла на 15 %.У зв’язку з цим фахівці прогнозують підвищення собівартості зернових, молока та м’яса в межах 20-ти %.
Керівник області впевнений, що для подальшого розвитку аграрного бізнесу необхідні дотації та відповідні програми на рівці держави, які передбачали б, для прикладу, відшкодування відсотків по кредитах.

– Безумовно, розвиток бізнесу починається із усунення корупції, – підкреслив Юрій Олегович. – Якщо зараз нам удасться хоча б на половину подолати ці ганебні прояви, то інвестори і банківські установи зможуть спокійно вкладати в економіку Черкащини. Ще два тижні тому, спілкуючись із міністром аграрної політики і продовольства України, я говорив про те, що компенсація відсоткової ставки кредитів надасть підтримку сільгоспвиробникам та можливість для поповнення обігових коштів, купівлі пального, мінеральних добрив чи засобів захисту рослин. На думку керівника ЗАО «Фрау Марта» Ірини Павленко, без державної підтримки та адресних дотацій аграрний бізнес стане неконкурентоспроможним.

– Нам необхідно виходити з ініціативою здешевлення кредитних ставок через механізм державної підтримки, оскільки в бюджеті на 2014-ий рік підтримка аграрного сектору не передбачена, – сказала вона та запропонувала ініціювати можливість надання кредитів валютною складовою. Мовляв, це дасть результат на експортних контрактах.
Начальник управління Національного банку України в Черкаській області Сергій Забудський назвав аграріїв найбільш «якісними і сумлінними позичальниками, які вчасно погашають взяті кредити». Каже: в регіоні є банки, які готові до співпраці з сільгоспвиробниками, однак зменшити відсоткову ставку вони не зможуть. Разом із тим зазначає, що кредитний портфель банківських установ області становить 6,4 мільярда гривень.

– Зменшити відсоткову ставку банки не можуть через кілька причин: це і вартість ресурсів, нестабільна політична й економічна ситуація в країні, а також валютно-курсова політика, – сказав він. Для сільгоспвиробників та фермерів банкіри пропонують організувати такий собі «кредитний ярмарок». Кажуть: так аграрії зможуть дізнатися, що пропонує той чи інший банк і обрати для себе найбільш вигідну пропозицію.
– Власне, ми готові надавати такі кредити, – зазначив директор Черкаської філії «ПриватБанку» Віктор Шуршин. – У нашому банку є чимало різноманітних програм, для прикладу, програма кредитування придбання сільськогосподарської техніки чи програма «Гарантований платіж», яка надає можливість залучати ресурси з відстрочкою платежу за 4%-ставкоюрічних без застави. Так, голова ОДА запропоновував усі пропозиції щодо розвитку аграрного бізнесу та підтримки його державою структурувати й звернутися з ними до Уряду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x