Фільм засвідчив єдність білорусів із українцями

Фільм засвідчив єдність білорусів із українцями

11 лютого в Білоруській автокефальній православній церкві Жировицької ікони Божої Матері у Гайланд Парку відбувся перший громадський перегляд нового документального фільму «Життя парафії». На початку настоятель о. Зіновій Жолобак (він промовляв також у фільмі) розповів про ідею створення фільму і її виконавців. Таку думку подала Людмила Вороненко, яка підготувала відомості про історію церкви і написала сценарій. Режисер Тіна Розе і молодий, обдарований оператор Павло Ащеулов фільмували і монтували стрічку. Валентина Тригубович переклала текст білоруською мовою, а Олександер Хомченко озвучив його. Спонзорами стали Якуб Сапежинський, о. З. Жолобак, Євген Гудз, Анна Стаханович, Л. Вороненко та Ігор Проць. Приваблює мистецьке і музичне оформлення стрічки.
У фільмі гармонічно поєднані білоруська і українська тематика церковного і світського життя. Фільм розповів, що Білоруська Автокефальна Православна Церква заборонена в Білорусі, де господарює Московський Патріярхат. Церкву прийняв під духовну опіку Київський Патріярхат і Патріярх Філарет, розповідає фільм, благословив цю парафію.

Фільм засвідчив єдність білорусів із українцями

Кіномистці показали на екрані відзначення у храмі провідних християнских свят і парафіяльних подій. Окремі розділи були безпосередньо присвячені Україні, зокрема освячення прапора України, який привезло з Києва подружжя Тамара і Віталій Минки. На екрані з’явилася газета «Нова Доба», яка систематично висвітлює життя парафії. На Святі вишиванки не бракувало українських строїв. Урочисто відзначає парафія День незалежности України. Молоді парафіяни Аня Караневська, Дмитро Жолобак і Андрій Тимчишин прочитали у фільмі українською мовою на тлі краєвидів Києва молитву за мир і спокій в Білорусі та Україні. Автори фільму докладно розповіли про допомогу парафії воїнам України, які протистоять російській аґресії на Донбасі, про підтримку маратону ветеранів-інвалідів у США.
Думками про життя парафії поділилися з екрану Я. Сапежинський, Ганна Войтенко, Тамара Колба, Микола Саганович. Фільм завершив словом Архиєпископ Святослав Логін, який говорив про єдність білоруського та українського народів і просив Всевишнього благословити їх тепер у на майбуття.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x