Екзотика зблизька

Стамбул – величезне місто, яке приваблює своєю красою і магією мільйони туристів з усіх куточків світу. Про Істанбул, як називають його турки, можна довго говорити, та краще один раз побачити. Але перед поїздкою до єдиного міста у світі, яке лежить на берегах двох морів, треба знати деякі цікаві речі. Кожен сам чудово знає, що йому хочеться побачити вСтамбулі. Дозвольте висловити кілька застережень, щоб ніщо не затьмарило Ваших вражень від перебування в одному з найбільш вражаючих міст у світі:

Тримайте цінні речі у важкодоступних місцях. Це треба робити завжди, а в Стамбулі – особливо.
Стамбул – дуже дороге місто. Перед тим, як заходити до ресторану чи кав’ярні, прочитайте цінники, які часто можна побачити перед входом. Деякі ресторани мають просто астрономічні ціни. Рахунок Вам виставлять в кінці, а Вашому подиву не буде меж.

У більшості стамбульських (і взагалі турецьких) ресторанів воду та хліб подають безкоштовно. А ось коли Вам ненав’язливо доливають чай, питайте про ціну. Мої турецькі друзі так попили чайку на 50 лір (25 доларів).
Будьте обережні на дорогах. Часто водії та пішоходи зовсім не дотримуються правил дорожнього руху. Ходять та їздять, як хочуть.

Якомога менше показуйте, що Ви іноземець. Працівники торгівлі завжди готові цим скористатися.
Гроші варто обмінювати тільки в пунктах обміну. Просто підходите, мовчки даєте долари чи євро та забираєте ліри.
Стамбул не має центру міста, на кшталт нашого Майдану, а складається з багатьох районів, кожен з яких фактично є окремим містом. Тут легко загубитися. Перед поїздкою завжди продумуйте маршрут.
Вартість проїзду на різних видах транспорту в Стамбулі висока. Але зі стамбульською карткою, яка розповсюджується на всі види транспорту, проїзд буде дешевшим. Її можна придбати біля зупинок. Поповнюється рахунок на картці в спеціальних автоматах там же. Кмітливі дітлахи можуть Вас чекати біля автоматів з великим бажанням допомогти, але краще робіть це самі. В цьому нема нічого складного.

Мандрувати з континенту на континент у Стамбулі краще на човниках. По-перше, швидко, а по-друге, зможете насолодитись неймовірною красою Босфору.

Не спокушайтеся на дешеву вуличну їжу (дюнери, хот-доги і т.д.).
Скрізь у місті стоять і блукають продавці калачику, який називається Сміт. Сам по собі – хліб, як хліб, але з турецьким чаєм – смакує неперевершено.

Бажаю приємного перебування у Стамбулі!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x