За вихідні черкаські рятувальники 5 разів збирали ртуть

За вихідні черкаські рятувальники 5 разів збирали ртуть

16 лютого о 10:40 до черкаських рятувальників надійшло повідомлення про те, що в приватному житловому будинку у селі Руська Поляна, внаслідок власної необережності господарів розбився побутовий термометр, через що у помешканні стався розлив ртуті. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Управління ДСНС у Черкаській області.

На місце події виїхали фахівці держслужби із надзвичайних ситуацій, які під час демеркуризації кімнати зібрали близько 4 грамів розлитої ртуті.

Цього ж дня о 21:50 у квартирі на вулиці Героїв Дніпра господарка, вимірюючи температуру, ненароком також розбила ртутний термометр. Вже за декілька хвилин після отримання повідомлення на місці розливу небезпечної речовини працювали співробітники групи радіаційного, хімічного та біологічного захисту аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління. Після того, як рятувальники зібрали близько 4-х грамів розлитої ртуті, була проведена повна демеркуризація помешкання.

Аналогічні випадки сталися вихідними і в квартирах житлових будинків на вулицях Благовісна, прикордонника Лазаренка та Сергія Амброса. Розлиту ртуть зібрали хіміками АРЗ СП Управління.

Рятувальники Черкащини нагадують основні правила дій на випадок, якщо в помешканні стався розлив ртуті:
• Відкрийте вікна та двері квартири, щоб провітрити приміщення.
• Повідомте рятувальників за номером «101».
• Дихайте в приміщенні за допомогою респіратору.
• Намагайтеся самі зібрати видимі кульки ртуті гумовою грушею або пензликом. Дрібні кульки можна зібрати за допомогою пластиліну чи розмоченої газети. З щілин ртуть витягайте латунним чи мідним дротом.
• Зібрану ртуть помістіть в скляну банку, залийте зверху водою та закрийте банку кришкою.
• Після збору видимої ртуті залишіть приміщення до приїзду фахівців, а зібрану ртуть передайте їм.
• Не заходьте в приміщення до одержання висновку фахівців про відсутність небезпеки.

Якщо ви виявили розлиту ртуть, необхідно огородити місце розливу та повідомити фахівців рятувальної служби за номером «101».

Пам’ятайте, що ртуть – отруйна речовина. Вдихання пару, безпосередній контакт цієї речовини зі шкірою й особистими речами дуже небезпечні. Ні в якому разі не викидайте прилади з ртуттю в сміттєві баки, це несе загрозу довкіллю та іншим людям.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x