В УДПУ вшанували Героїв Небесної Сотні

В УДПУ вшанували Героїв Небесної Сотні

Із метою вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відбулася серія тематичних заходів.

В УДПУ вшанували Героїв Небесної Сотні

Для студентів ІІ курсу історичного факультету викладачі кафедри історії України Ольга Скус, Ольга Лісовська та Ігор Опацький спільно з науково-дослідною лабораторією «Історичне краєзнавство Уманщини» (завідувач — професор Тетяна Кузнець), музеєм історії університету (завідувач — Олена Джагунова) провели круглий стіл. Його учасникипригадали хронологію подій Революції Гідності на Уманщині. Доцент Ольга Скусрозповіла про співпрацю з Українським інститутом національної пам’яті у рамках реалізації проекту «Майдан: усна історія», до якого долучилисястуденти історичного факультету, зробивши записи спогадів учасників та очевидців подій зими 2013−2014 років. Студенти Вікторія Юрченко, Олег Подолян та Марія Олійник зачитали віршовані рядки, присвячені подіям Революції Гідності та Героям Небесної Сотні. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі УДПУ.

В УДПУ вшанували Героїв Небесної Сотні

Із нагоди пам’ятної дати Центр культури та дозвілля «Гаудеамус» (начальник – Людмила Гекалюк) підготував вечір-реквієм «Герої не вмирають». Студентська молодь зі сльозами на очах переглядала відеокадри трагічних подій зими 2014 року, що відбувалися у Києві та інших містах України. Під супровід пісні «Плине кача» присутні поіменно згадали Небесну Сотню − українців, що загинули за честь, за волю, за країну, за право бути народом. Емоційним доповненням до виховного заходу стали хореографічна композиція «Україна: наречена, кохана, вдова», яку виконав народний ансамбль сучасного танцю «Візаві» (керівник – Людмила Андрощук), пісні «Мамо, не плач», «Свіча», «Прошу в неба й землі» та вірші, написані викладачами і студентами університету, присвячені тим хвилюючим подіям. «Давайте всі разом тут з вами згадаємо, тих, був забраний небесами. Згадаємо й шану їм віддамо – без них України уже не було б», – звернулася власними поетичними рядками студентка факультету початкової освіти Карина Пелещенко. Присутні хвилиною мовчання вшанували Героїв, чий подвиг для України – неоціненний, тому що їхньою кров’ю омита наша молода держава.

В УДПУ вшанували Героїв Небесної Сотні

На факультетах відбулися тематичні лекторії, відеоперегляди, зустрічі із воїнами АТО. Для іноземних студентів була організована зустріч із представниками «Національного Корпусу» м. Умань. Студентам продемонстрували зразки зброї (автомати, пістолет Макарова, гранати, штик-ніж), які сьогодні перебувають на озброєні українського війська на Сході; приклади надання первинної медичної допомоги у бойових умовах, вміння користуватися джгутом для попередньої зупинки кровотечі перед госпіталізацією. Гості розповіли про героїчні приклади служіння народу України українських вояків в умовах агресії Росії і окупації нею Криму, частини Луганської і Донецьких областей.

В УДПУ вшанували Героїв Небесної Сотні

Студенти Уманського педуніверситету відвідали також відкриття виставки «Два століття – одна війна», що експонується в ДІАЗ «Стара Умань». 27 стендів зображають воїнів АТО та УПА в різні моменти життя: військових діях, побуті, рейдах, розвідці тощо. Співорганізатором виставки виступив історичний факультет УДПУ, на базі якого у ці пам’ятні дні відкрито стенд «Вічна пам\’ять Небесній Сотні!».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x