Канівська делегація відвідала польське місто-партнер Хелмно

Канівська делегація відвідала польське місто-партнер Хелмно

Нещодавно делегація міста Канів відвідала польське місто-партнер Хелмно, де взяла участь у святкових заходах під назвою «Валентинки Хелмінські». Завдяки реліквії Святого Валентина, яка зберігається в одному з костелів, місто Хелмно має на теренах Польщі бренд «Місто закоханих» та щороку збирає тисячі гостей саме в лютому. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Канівської міської ради.

Для участі в святкових заходах було запрошено і артистів з Канева. Відомі в Каневі та за його межами співачки Людмила Салтикова та Олена Смілянська, а також хореографічна група під керівництвом Олександри Горідько представляли українську культуру на концертах, які відбулися в Хелмно та сусідньому місті Вбжежно.

Окрім концертів, канівська делегація відвідала історичні пам’ятки міста Хелмно: цегляні оборонні мури довжиною 2.270 м; монастирський комплекс сестер-бенедиктинок, який має в своєму складі лікарню для неповносправних дітей; величні костели в готичному стилі, які внесені до туристичних маршрутів, присвячених європейській готиці. Оглянули канівці також експозицію Музею Землі Хелмінської, який розташований в будівлі готично-ренесансної ратуші, побудованої в XIII столітті, на стіні якої зберігається середньовічний зразок міри довжини, так званий «Прут Хелмінський» довжиною 4,35 м. Один з розділів експозиції Музею Землі Хемлінської присвячений видатному лікареві Людвігу Ридигеру, який навчався в гімназії, а згодом мав медичну практику в Хелмні, та провів першу в світі операцію на шлунку, методику якої використовують до сьогодні.

Для канівської делегації також було організовано поїздку до міста Торунь, яке відоме, зокрема, як місто, де народився і жив Микола Коперник. В Торуні канівці мали можливість оглянути історичні будівлі міста, а також відвідали регіональний краєзнавчий музей, в якому представлено експонати від найдавнішої історії місцевості до сьогодення. Окрему залу в експозиції присвячено видатному вченому Миколі Копернику.

Окрім участі в культурних заходах, члени делегації мали можливість обміну досвідом з колегами – депутатами міської ради Хелмно, поспілкуватися з Бурмістром міста Маріушем Кендзєрскі, який гостинно запросив канівців до свого кабінету та провів будівлею Уряду міста – однією з історичних пам’яток. На запрошення керівника відділу освіти Магдалени Людвіковської та працівника відділу, канівчанки Вікторії Гаєвської, делегація відвідала цей підрозділ Уряду міста Хелмно, де ознайомилася з особливостями керівництва закладами освіти Хелмно після проведення освітньої реформи.

На запрошення директора гімназії №2 імені Адама Міцкевича, депутата ради міста Хелмно Яцека Кордовського канівці оглянули навчальні корпуси, спортивну залу цього навчального закладу та були вражені ошатністю та сучасним виглядом приміщень. До речі, вже з нового навчального року цей навчальний заклад може запросити на навчання учнів з України, запропонувавши для опанування цілий ряд сучасних затребуваних спеціальностей, таких як логістика, комп’ютерні науки, механіка, економіка, рекламний бізнес.

Канівська делегація вдячна друзям з міста Хелмно за теплий прийом і змістовну насичену програму перебування. Кожен такий візит, кожна зустріч допомагає нам краще зрозуміти один одного і надає перспектив для подальшого розвитку дружніх відносин між представниками наших міст. Принагідно хочу поінформувати про те, що за 2,5 роки від започаткування стосунків між Каневом та Хелмно більше, ніж 200 канівців вже відвідали це чудове місто, а також близько 80 мешканців Хелмно побували у нашому рідному місті.

В ході візиту канівців до Хелмна представники міст обговоили плани щодо подальшої співпраці на 2018 рік, зокрема щодо молодіжних обмінів, участі творчих колективів у фестивалях, приїзду офіційних делегацій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x