З 2003 року черкащани хворіють на хворобу Лайма

З 2003 року черкащани хворіють на хворобу Лайма

Щорічно 7 квітня людство відзначає Всесвітній день здоров’я, який в цьому році присвячений трансмісивним інфекціям.

Трансмісивні або кров’яні інфекції – це група захворювань, що налічує понад 100 інфекційних хвороб. Назва пов’язана з циркуляцією збудника, який передається людині через кліщів, комарів, бліх чи інших кровососів. До цієї групи захворюваності належить хвороба Лайма, малярія, дирофіляріоз, які, на жаль, є актуальними для жителів Черкащини.

Про це «Новій Добі» повідомили в Держсанепідслужбі України в Черкаській області.

Людей з хворобою Лайма у Черкаській області реєструють ще з 2003 року. Перше повідомлення про хворобу Лайма з’явилось в 1975 році, коли виник спалах цього захворювання в м. Лайма, США. Захворювання виникає після укусу або присмоктування зараженого кліща і супроводжується характерним клінічним проявом – еритемою. Якщо вчасно ідентифікувати ознаки хвороби, більшість пацієнтів можна успішно вилікувати антибіотиками за призначенням лікаря-інфекціоніста.

Малярія завжди була і є однією з найнебезпечніших інфекційних хвороб людини. За даними ВООЗ, щорічно хворіють на малярію від 300 до 500 млн. людей і від 1,5 до 2,7 млн. помирають, з них близько 90% – діти молодшого віку.
В Україні ситуація з малярії залишається нестійкою. У 2013 році зафіксували 80 випадків малярії на 22-ох адміністративних територіях країни. Відомо про 4 летальні випадки від тропічної малярії.

За останні 3 роки в області зареєстровано завізні випадки тропічної та чотирьохденної малярії (Кам’янський, Золотоніський райони) з країн Африки.

Зараження людини малярією відбувається від укусу комаром роду Anopheles (малярійні комарі), який раніше вже «харчувався» кров’ю хворої на малярію людини. Симптомами малярії є лихоманка, озноб, анемія, збільшення розмірів селезінки та печінки. Вберегтися від малярії можна. Тим, хто планує поїздку в ендемічні регіони, варто знати, що на базі ЛПЗ працюють консультаційні центри. Кожен бажаючий може також отримати консультації з питань профілактики малярії в установах та закладах державної санітарно-епідеміологічної служби області.

Ще одним захворюванням з групи трансмісивних, або кров’яних, інфекцій є дирофіляріоз – це гельмінтоз, збудником якого є Dirofilaria repens, джерелом – собака, переносником – комарі. Характерними симптомами захворювання є міграція гельмінта, що виражається у пересуванні чи ущільненні пухлини під шкірою. З моменту зараження до утворення пухлини проходить не менше 1 місяця, а іноді до 2 років. Видалити гельмінта можна тільки оперативним шляхом. Для того, щоб не захворіти, потрібно захищати себе і свого собаку від комарів. Проблемою є зростання дирофіляріозу місцевого характеру, щорічно в області реєструється понад 12 випадків даного захворювання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x