В Черкаській ОДА обговорили результати й перспективи екологічного напряму

В Черкаській ОДА обговорили результати й перспективи екологічного напряму

Реалізацію державної екологічної політики в області обговорили за круглим столом в ОДА. Захід провів перший заступник очільника області Віталій Коваль за участі представників управлінь та департаментів обласної адміністрації, територіальних підрозділів, громадських організацій екологічного спрямування, науковців. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаської ОДА.

– Одним із пріоритетних напрямків роботи обласної влади є екологічний, передбачений Стратегією регіонального розвитку Черкащини до 2020 року, – сказав перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. – Нагадаю, її ми розробляли спільно з громадськістю. Йдеться про охорону та покращення стану довкілля, раціональне використання природних ресурсів та ін. Для цього спільними зусиллями розробили кілька обласних програм, спрямованих, зокрема, на підвищення рівня екологічної безпеки, суспільної екологічної свідомості, забезпечення екологічно збалансованого природокористування тощо.

Зауважимо, в регіоні вперше розроблено та затверджено в червні 2016 року обласну програму охорони навколишнього природного середовища на 2016 – 2020 роки. Розроблено й обласну програму вилучення, утилізації, знищення та знешкодження непридатних або заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів та тари від них на 2016 – 2018 роки. Окрім того, Черкаська область одна з перших розробила, за ініціативи Черкаського обласного благодійного фонду «Еко-Центр», «Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у Черкаській області на 2016 – 2020 роки».

Детально про результати повідомила начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Олена Звягінцева та її заступниця Людмила Довга.

Задля покращення стану водних об’єктів в області проведено роботи з будівництва споруд для очищення стічних вод інфекційного відділення Жашківської ЦРЛ, реконструкції з улаштуванням гідроізоляції очисних споруд стаціонару Шполянської центральної районної лікарні імені братів М.С. і О. С. Коломійченків, реконструкції систем каналізаційних мереж Золотоніської ЦРЛ, каналізаційних очисних споруд в м. Кам’янка, реконструкції аварійної ділянки напірного колектора в м. Звенигородка.

Між тим, здійснено роботи з урегулювання та поліпшення гідрологічного стану річки Рудка в адмінмежах Степанківської сільської ради, відновлення і підтримки санітарного стану р. Чумгак в адмінмежах Білоусівської сільської ради на Драбівщині, р. Супій в адміністративних межах Піщанської сільської ради Золотоніського району тощо.

Цьогоріч пріоритетними визначено заходи з покращення стану водних об’єктів за басейновим принципом, насамперед річок Тясмин, Ятрань, Супій та Гнилий Тікич, реконструкції та будівництва гідротехнічних споруд, очисних споруд і мереж на них, зариблення та ін.
У сфері поводження з відходами.

За результатами інвентаризації, в області налічується 477 організованих місць видалення твердих побутових відходів (456 сміттєзвалищ та 21 міських полігонів). Паспортизовано 266 полігонів та сміттєзвалищ твердих побутових відходів. Протягом 2017-го ліквідовано 526 стихійних сміттєзвалищ.

Роздільне збирання ТПВ впроваджено в містах Черкаси, Канів, Сміла, Ватутіне, Умань, Золотоноша, Монастирище, Кам’янка, Корсунь-Шевченківський та в декількох селах Городищенського, Канівського, Смілянського, Черкаського, Чигиринського, Чорнобаївського районів.

Між тим, з метою впровадження системного підходу до поводження з відходами Уряд ухвалив Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року. Відповідно до нього розробляється Національний план управління відходами. Після цього буде розроблено й Регіональний план з конкретними заходами та термінами виконання.

У цілому ж нинішнього року в області планують посилити заходи щодо впровадження роздільного збору побутових відходів, будівництва та реконструкції полігонів твердих побутових відходів; будівництва сміттєпереробних та сміттєсортувальних ліній, придбання та впровадження відповідного обладнання для роботи з відходами.

Взаємодія з громадськістю.

Місцеві громадські організації активно долучаються до вирішення нагальних питань екологічного напрямку. Представники громадськості входять до складу комісій із затвердження паспортів сміттєзвалищ на території Черкащини та з питань поводження з безхазяйними відходами, комісії з оцінки та конкурсного відбору природоохоронних проектів і заходів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів обласного бюджету.

З метою формування екологічних цінностей, залучення дітей та молоді до взаємодії з природою рідного краю торік уперше відбувся екологічний конкурс «Україна в стилі ЕКО», що фінансувався з обласного бюджету. Також проведено низку інших заходів. Спільно з ГО та навчальними закладами розробили тематичні книги, брошури, буклети.

За круглим столом висловили думки фахівці управління екології, водних ресурсів, лісового господарства, представники громадських об’єднань, котрі допомагають у реалізації поставлених завдань. Спільно визначилися і з пріоритетами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x