Звідки береться герпес на губі?

Звідки береться герпес на губі?

Хтось часто хворів ним у дитинстві, комусь він допікає і в зрілі роки. У будь-якому віці герпес на губах – це неприємно, негарно й завжди недоречно. І як би ми не лікували цю, на перший погляд, просту болячку, вона все одно зникає тільки через тиждень. Давайте разом розберемося, від чого з’являється герпес на губах.

Зазвичай герпес на губах починається з поколювання, а через кілька годин ми вже помічаємо скупчення червоних пухирців на губі, яка свербить, пече й псує зовнішність.

Якщо на губах виникло характерне запалення, це означає, що в організм людини проник вірус простого герпесу 1 типу (ВПГ-1), або так званий лицьовий герпес. Людина заражається цим вірусом найчастіше у віці 3–5 років. До зрілого віку приблизно у 30 %–90 % людей виробляється імунітет до вірусу й вони хворіють значно рідше.

Цей вірус, стримуваний імунною системою, здатен не проявлятися роками, але рано чи пізно він усе ж дає про себе знати. Саме в момент ослаблення імунітету на губах можуть з’явитися пухирці, які утворюють сверблячий наріст. Це і є та сама «застуда» на губах. Причому, заразившись цим вірусом, від нього вже не можна позбутися, бо він «вбудовується» в людський організм на генному рівні.

Отож, чому з’являється висипання на губах? Головна причина – загальне ослаблення імунної системи організму. І статися воно може не тільки в холодну пору року, але й спекотним літом. Просто взимку сприятливих для активізації вірусу умов більше: ГРВІ та ГРЗ, ангіни, переохолодження, нестача вітамін.
Окрім ослаблення імунітету, є й інші причини того, чому з’являється герпес на губах. Ними можуть бути стресові ситуації, перевтоми, емоційні розлади. У жінок поява «застуди» на губах може бути пов’язана з початком менструації або з ослабленням організму у зв’язку з виснажливими дієтами.

Звичайно, усі знають про шкоду для організму тютюнопаління та надмірного вживання алкоголю. Проте мало хто здогадується, що і на появу герпетичних інфекцій на губах ці згубні звички теж впливають, як, до речі, і пристрасть до кави.

Ще однією причиною того, чому з’являється герпес на губах, є зловживання сонячними ваннами, або просто кажучи надмірне захоплення засмагою, адже для організму перегрів – такий самий стрес, як і переохолодження взимку.

У висновку хочеться додати, що герпес заразний. Тому ретельно мийте руки після обробки пухирців і відмовтеся на кілька днів від поцілунків, суворо дотримуйтеся правил гігієни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x