Роботи в саду й на городі по місяцях

Роботи в саду й на городі по місяцях

У березні проводять посів насіння в парниках, у кінці березня – на початку квітня сіють розсаду. В останній декаді березня можна закладати на яровизацію ранню картоплю. Рослини, плоди яких знаходяться під землею, – сіяти й садити потрібно при зростаючому Місяцю. Усі коренеплоди – при спадному. Це правило діє і при посіві насіння в парники.
У квітні настає час масового посіву розсадних культур для теплиць і відкритого ґрунту. У парниках прибирають урожай зелених культур і відразу ж вирощують розсаду для відкритого ґрунту. Пікіровку сіянців проводять зазвичай у кінці місяця. Наприкінці квітня можна сіяти моркву, зелені культури, редиску, горох, розсаду ранньої капусти. На ділянках, де прогрівся ґрунт, можна починати посадку пророщених бульб картоплі. У цьому місяці бажано посадити дерева й чагарники до початку вегетації в попередньо підготовлений ґрунт. Із ягідних чагарників садять малину, калину, обліпиху, аґрус. До розпускання бруньок проводять профілактичні заходи проти шкідників і хвороб, щеплення плодових і дикорослих культур.
У травні розпал робіт у відкритому ґрунті. Якомога раніше посадіть цибулю, насіння гороху, щавлю, крес-салату, ріпи, редьки, брукви, моркви, петрушки, кропу, редиски. Посів теплолюбних культур (огірок, квасоля, буряк, кабачки) проводять у кінці місяця. Травень – час висадки розсади, але під тимчасове плівкове укриття. Посадку ранньої картоплі треба закінчити до 1–5 травня. У плодовому та декоративному саду закінчуйте посадку молодих рослин, обрізку та щеплення (бажано до розпускання бруньок).

У червні в першій декаді місяця ще можливі ранкові заморозки, тому потрібно використовувати плівкові укриття, паперові ковпаки й таке інше. Рослини краще витримають холодну погоду, якщо ви їх добре поллєте ввечері. Звільнені від розсади парники й теплиці засаджують перцем, огірками та іншим.
Липень хороший для посіву шніт-цибулі й цибулі-батуна. До зими зміцніють, а ранньою весною, щойно зійде сніг, дадуть гарний урожай. Якщо є теплиця, можна посіяти культури для подальшого дорощування.
Із другої половини серпня до другої половини вересня – найкращий термін для закладання плантацій суниці. Якщо плантація закладена в серпні, потрібно подивитися, чи не затягнуті сердечка рослин ґрунтом. Якщо це сталося, то треба зробити оправлення, щоб сердечка були на рівні ґрунту.
У вересні на ділянках із суницею, яка плодоносила, закінчують роботи з видалення бур’янів і розпушування. У суху погоду рослини в кінці вересня – на початку жовтня необхідно полити. Садівники-аматори повинні мульчувати ґрунт торфом і гноєм, що перепрів. Це захистить від пошкоджень кореневу систему на випадок суворої зими. Восени починають обрізати чорну смородину та аґрус. Вирізають, насамперед, посохлі та поламані гілки й кінці пагонів, пошкоджені борошнистою росою. У першій половині вересня збирають моркву, буряк, кореневу петрушку, селеру й картоплю. У кінці вересня, у жовтні вносять повну дозу фосфорно-калійних добрив і третину азотних.
На початку жовтня прибирають решту врожаю, викопують кореневища, бульби, цибулини деяких культур для осіннього дорощування або вигонки. У зимовій теплиці й на підвіконні продовжують догляд за огірками і помідорами. Після внесення добрив проводять перекопування ґрунту із закладенням весняних добрив.

У листопаді закінчують роботи у відкритому ґрунті, а в теплицях – продовжують. Зазвичай квасять капусту, бажано за день до повного Місяця або в повний Місяць.
У грудні в зимових теплицях при штучному освітленні продовжуйте посадку на зелень, приготованого восени матеріалу для вигонки. Якщо для посадки використовуються цибулини, коренеплоди або кореневища, то немає необхідності в додатковому освітленні. Якщо є освітлення, можна вирощувати томати, перець та інші культури.
У січні основні роботи дачника й садівника проводяться в зимовій теплиці й у сховищі. Міні-город можна влаштувати на підвіконні – від петрушки, кропу та іншої зелені до огірків, томатів і перців. У добре обладнаних теплицях можна почати вирощувати томати, огірки для отримання ранніх овочів. Тут доречна вигонка зелених культур: петрушки, цибулі на перо, щавлю, селери та ін. Готуйте ґрунту для розсади, придбайте насіння. У саду при сильних морозах необхідно підгорнути фруктові дерева та кущі, підсипати сніг на суничні грядки.
У лютому час братися за вирощування розсади: просушити й прогріти насіння, призначене для посіву, зайнятися загартовуванням насіння – виносити його на кілька хвилин на холод (краще в полотняному мішечку), потім у тепло. Перед посівом необхідно провести сортування й знезараження насіння. У зимових теплицях продовжують догляд за томатами, огірками й зеленню.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x