У Черкасах провели акцію профілактики та раннього виявлення глаукоми

У Черкасах провели акцію профілактики та раннього виявлення глаукоми

5 та 6 березня за підтримки Департаменту охорони здоров’я та МП ЧМР у закладах охорони здоров’я міста Черкаси відбулася акція з метою раннього виявлення та профілактики поширення глаукоми серед населення міста та надання вчасної та якісної медичної допомоги. Про це «Нова Доба» дізналася від КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я» ЧМР.

У межах акції медики оглянули 320 осіб. Провели вимірювання внутрішньоочного тиску 121 особі. Вперше виявлено глаукому у 10 осіб, всі направлені на консультацію до фахівців. Пацієнти з груп ризику отримали детальні пояснення про профілактику, виникнення та ускладнення захворювання. Також заклади охорони здоров’я роздавали пацієнтам відповідні інформаційні пам’ятки.

Глаукома – одна з основних причин невиліковної сліпоти у світі. Згідно зі статистичними даними, глаукомою страждає близько 3% населення, у 15% незрячих людей у світі глаукома послужила причиною сліпоти. Щорічно в Україні виявляється 25 тисяч нових випадків цього захворювання. Глаукома посідає друге місце серед причин сліпоти в Україні.

У м. Черкаси станом на 01.01.2018р. зареєстровано 1383 хворих на глаукому, за минулий рік вперше виявлено 132 випадки глаукоми.

Лікарі-офтальмологи вважають, що в кожному п’ятому випадку сліпоту можна вилікувати або попередити її виникнення, якщо своєчасно звернутися за допомогою до лікаря. Половина всіх хворих на глаукому навіть не підозрюють, що мають цю страшну недугу, а дізнаються занадто пізно, коли вже більша частина зорового нерва атрофована, відмерла. Так трапляється, тому що в більшості випадків перебіг хвороби безсимптомний. Без лікування глаукома швидко прогресує і приблизно через 5-10 років закінчується сліпотою.

Потрібно звернути увагу на такі основні фактори ризику виникнення глаукоми: по-перше, вік за 40, по-друге, спадковість – наявність близьких родичів з глаукомою, що збільшує ризик захворювання в 20 разів. Затуманений зір, поява гострого головного болю і веселкових кіл навколо джерела світла.

Незалежно від симптомів, кожна людина, яка досягла 35-40 років (якщо є генетична схильність), повинна обов’язково звернутись до офтальмолога і обстежитись з приводу глаукоми, а в подальшому робити це регулярно один раз на рік.

Втрачений через глаукому зір повернути неможливо. На превеликий жаль, підступна глаукома не віддає жодного міліметра втраченого зору. Проте лікування, особливо хірургічне, на початковій стадії може загальмувати прогресування захворювання і зберегти зір.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x